Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 12:19

Επικίνδυνη κυκλοφορία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 το κυκλοφοριακό είχε… ανακηρυχθεί ως το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της Καλαμάτας. Από τότε τα αυτοκίνητα πολλαπλασιάστηκαν στους δρόμους - και η διαπίστωση αυτή δεν αλλάζει από τους περιορισμούς που έφερε η κρίση και η εκτίναξη των καυσίμων. Πράγμα που σημαίνει ότι πολλαπλασιάστηκαν και τα προβλήματα, αλλά λύσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα.
Δεν αμφιβάλλει κανένας πως οι λύσεις είναι δύσκολες, όπως επίσης ότι οι δημοτικές αρχές αυτοσχεδιάζουν περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα προβλήματα: Χωροθέτηση πάρκινγκ σε σημείο που δεν προκύπτει από καμία κυκλοφοριακή μελέτη, αποσπασματική εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης με εισπρακτική λογική, ατελής πεζοδρόμηση της Αριστομένους, το απόλυτο χάος στους δρόμους όπου… επιτρέπεται η παράβαση.
Από εκεί και πέρα ο καθένας στο δήμο παρεμβαίνει με τη δική του λογική, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα χάος και μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση σε ορισμένα -και μάλιστα ουκ ολίγα- σημεία της πόλης. Κλασικό παράδειγμα οι νησίδες: Πλάκωσαν τις πυκνές φυτεύσεις δημιουργώντας οπτικά φράγματα, και σε πολλές περιπτώσεις η ορατότητα των οδηγών έχει περιοριστεί εξαιρετικά επικίνδυνα. Θα συνιστούσαμε για παράδειγμα στους αρμοδίους να δοκιμάσουν να διασχίσουν κάθετα τη Φιλελλήνων στο ύψος της Κοραή. Και τότε θα καταλάβουν πώς βρίσκεσαι… μια ανάσα από το ατύχημα.
Συνεργοί στην επικινδυνότητα οι… κάδοι που συμπληρώνουν τις θαμνοστοιχίες ή απλώς έχουν τοποθετηθεί αυτοτελώς στις νησίδες. Δεν θέλουν ούτε να τους βλέπουν οι περίοικοι, και ως εκ τούτου εδώ και πολλά χρόνια έχει βρεθεί ως βολική λύση η νησίδα, που πέφτει πιο μακριά από τις πόρτες των πολυκατοικιών. Τον κίνδυνο τον αισθάνεται ο καθένας που επιχειρεί να διασχίσει την Ακρίτα για παράδειγμα, όπου σε πολλά σημεία οι κάδοι και τα δέντρα κρύβουν την αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας.
Παράλληλα οι κάδοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν τοποθετηθεί με τρόπο που συνιστά τροχαία παράβαση. Κανένας όμως δεν… γράφει το δήμο, καθώς απολαμβάνει ειδικής ασυλίας γενικώς, ενώ και η έννοια της αστυνόμευσης έχει ξεχαστεί στην πόλη. Πρόκειται για μια παρατήρηση που έχει γίνει αμέτρητες φορές εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν δείχνει κανένας να ενδιαφέρεται, αφού όλοι βολεύονται με την κατάσταση που επικρατεί.
Από τα πολλά και επικίνδυνα αφήσαμε τελευταίο τις διασταυρώσεις. Κατά βάση στους κεντρικούς δρόμους αλλά και στους υπόλοιπους, η προσπάθεια να… ξεμυτίσει κάποιος που δεν έχει προτεραιότητα απαιτεί… ειδική εξάσκηση. Εδώ παραβιάζονται όλοι οι κανόνες, στο όνομα της έλλειψης θέσεων στάθμευσης και ελέω της απουσίας στοιχειωδών μέσων αποτροπής - καθώς οι οδηγοί έχουν για... ψωμοτύρι τους κώνους όπου και να τοποθετηθούν.
Τα προβλήματα είναι πολλά και τα παραδείγματα αρκετά για να καταδειχθεί ότι οι τοπικοί παράγοντες εδώ και χρόνια αδυνατούν να λύσουν και τα πιο απλά πράγματα, που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ποδήλατα στο οδικό δίκτυο Το ΤΕΙ και η Μεσσηνία »