Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 17:43

Απαιτούνται πρακτικές και βιώσιμες λύσεις

Γράφτηκε από τον

Η χώρα δεν έχει κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν αλλά με χιλιάδες αντιρρήσεις και άγνωστο χρόνο εκδίκασης, ο ορισμός του αιγιαλού σε αρκετές περιπτώσεις είναι ζητούμενο, ενώ η οριοθέτηση των ρεμάτων αποτελεί μια πονεμένη ιστορία.

Αν αποφασίσει κάποιος να εντάξει μια περιοχή στο σχέδιο πόλης, η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μετά από μερικές δεκαετίες, ενώ τα γενικά πολεοδομικά σχέδια και τα ειδικά χωροταξικά είναι διαρκώς στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων και διεκδικήσεων. Ολα αυτά μαζί και το καθένα ξεχωριστά δείχνουν το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην προστασία αλλά και την αξιοποίηση της γης στην Ελλάδα. Οι αυθαιρεσίες και οι καταπατήσεις, η ανεξέλεγκτη και εκτός σχεδίου δόμηση είναι αποτέλεσμα της έλλειψης οριοθετήσεων.

Τα μνημόνια επέβαλαν τη σύνταξη δασικών χαρτών και τη δημιουργία κτηματολογίου: απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη κάθε σύγχρονης χώρας. Το κτηματολόγιο προχωρά με αργά βήματα, από παράταση σε παράταση, και με τις δηλώσεις να βρίσκονται κάτω από το 60% των εκτιμώμενων ιδιοκτησιών. Το ποσοστό των αδήλωτων ιδιοκτησιών είναι εξαιρετικά μεγάλο και δείχνει το μέγεθος της εγκατάλειψης κυρίως στην ελληνική ύπαιθρο. Οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν «στην τούρλα του Σαββάτου» για να κλείσει η αξιολόγηση της τρόικας, και τώρα χιλιάδες αντιρρήσεις περιμένουν να εκδικαστούν στο... άγνωστο μέλλον μιας και δεν υπάρχει η αντίστοιχη υποδομή από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ολα αυτά δείχνουν ότι απαιτείται μια νομοθετική ρύθμιση που να απλοποιεί διαδικασίες και να δίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα πρακτικές και βιώσιμες λύσεις. Η υπόσχεση του υπουργού Περιβάλλοντος για νομοθέτηση σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί θετικό βήμα. Η κυβέρνηση δείχνει να κατανοεί ότι υπάρχει πρόβλημα. Μένει να δούμε αν θα προσπαθήσει να απλοποιήσει τις διαδικασίες ή θα οδηγηθεί κι αυτή σε ένα νομοσχέδιο που θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση.