Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 19:07

Σοβαρό το πρόβλημα με τσακάλια και αγριογούρουνα

Γράφτηκε από τον

Οι κτηνοτρόφοι της Τριφυλίας με επιστολή τους προς κάθε αρμόδιο ζητούν περιορισμό της δράσης τσακαλιών στην περιοχή τους.

Οπως αναφέρουν, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί υπερβολικά ο αριθμός τσακαλιών, τα οποία επιτίθενται στα κοπάδια τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη οικονομική ζημιά. Αγρότες απ’ όλες σχεδόν τις περιοχές της Μεσσηνίας διαμαρτύρονται για την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων, τα οποία καταστρέφουν καλλιέργειες και κυκλοφορούν στην κυριολεξία πλέον μέσα στα χωριά. Τόσος μεγάλος αριθμός αγριογούρουνων και τσακαλιών στην ύπαιθρο της Μεσσηνίας δεν υπήρχε ποτέ τουλάχιστον τα χρόνια μετά τον πόλεμο. Το πρόβλημα μπορεί να φαίνεται μικρό για όποιον δεν έχει σχέση με όσα συμβαίνουν στον πραγματικό κόσμο της υπαίθρου στη Μεσσηνία, αλλά είναι τεράστιο για αυτούς που ζουν από την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία.
Η αύξηση των άγριων ζώων και η δημιουργία προβλήματος είναι αποτέλεσμα των δημογραφικών και οικονομικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην ύπαιθρο της Μεσσηνίας. Τα χωριά της έχουν αδειάσει, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι έχουν περιορίσει τη δραστηριότητά τους, οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα τα άγρια ζώα να μην ενοχλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και να μπαίνουν πλέον μέσα στα χωριά. Η ισορροπία έχει ανατραπεί υπέρ των άγριων ζώων και κατά της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Για να επανέλθει η ισορροπία απαιτείται η ενίσχυση της ανθρώπινης δραστηριότητας με στοχευμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις που θα μειώνουν τους πληθυσμούς των άγριων ζώων. Οι ευαισθησίες για την άγρια πανίδα από απόσταση και από την ασφάλεια του αστικού περιβάλλοντος είναι ωραίες και ανέξοδες, αλλά οδηγούν στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και κάθε οικονομικής δραστηριότητας σε αυτήν. Ο πληθυσμός σε αγριογούρουνα και τσακάλια στη Μεσσηνία θα πρέπει να μειωθεί άμεσα και δραστικά και αυτό πρέπει να γίνει με οργανωμένο και ελεγχόμενο τρόπο. Σε διαφορετική περίπτωση, σε πολλά χωριά θα κατοικούν σύντομα μόνο τσακάλια και αγριογούρουνα.