Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 15:14

Να πέσουν στο τραπέζι αριθμοί για ελαιοτριβεία και πυρηνελαιουργεία   

Γράφτηκε από τον
Να πέσουν στο τραπέζι αριθμοί για ελαιοτριβεία και πυρηνελαιουργεία   


Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας με δηλώσεις του εκφράζει το φόβο του σε σχέση με την απορρόφηση του ελαιοπυρήνα από τα πυρηνελαιουργεία της περιοχής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο υπάρχει κίνδυνος να φρακάρει το σύστημα και να μην μπορούν να μαζέψουν οι παραγωγοί τις ελιές, οι οποίες θα στοιβάζονται στα ελαιοτριβεία γιατί δεν θα μπορεί να διατεθεί ο ελαιοπυρήνας. Δεν γνωρίζουμε πόσες πιθανότητες έχει το συγκεκριμένο σενάριο να επιβεβαιωθεί, αλλά αυτό καλό θα ήταν να αποτυπωθεί με αριθμούς. Να μάθουμε δηλαδή τη δυναμικότητα επεξεργασίας ελαιοπυρήνα που έχουν τα πυρηνελαιουργεία, αλλά και πόσο παράγουν τα ελαιοτριβεία. Με αριθμούς οι οποίοι θα προκύπτουν από παραστατικά και έγγραφα, θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε όλοι μας το πρόβλημα και το μέγεθός του. Με λόγια του αέρα και υποθέσεις για κίνδυνους, ο καθένας πιθανολογεί ό,τι θέλει. Μπορεί να υπάρχει όντως πρόβλημα, αλλά μπορεί και να ασκείται απλώς πίεση για να αρθούν οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που έχουν θεσπιστεί το τελευταίο διάστημα για τα πυρηνελαιουργεία.
Στον παρόντα χρόνο, αυτό που εμείς οι απέξω γνωρίζουμε είναι ότι έχει μειωθεί αισθητά η όχληση από τα πυρηνελαιουργεία. Η απαγόρευση λειτουργίας τις πρωινές ώρες φαίνεται ότι αποδίδει σε σχέση με την όχληση στους κατοίκους. Οι οσμές και τα πυκνά σύννεφα καπνού πάνω από κατοικημένες περιοχές έχουν περιοριστεί, για να μην πούμε ότι έχουν μηδενιστεί. Και αυτό είναι το πρώτο θετικό. Το μέτρο λειτουργεί και παράγει θετικά αποτελέσματα. Τώρα, αν χρειάζεται διαφορετική οργάνωση έτσι ώστε να μην υπάρξουν μπλοκαρίσματα, είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να λυθεί αν πέσουν στο τραπέζι συγκεκριμένοι αριθμοί.
Στις δηλώσεις του προέδρου των ελαιοτριβέων υπήρχε, τέλος, και μια άλλη διαπίστωσή του, σε σχέση με την ύπαρξη γλοιοσπορίου που επηρεάζει εμμέσως και την τιμή του ελαιόλαδου, η οποία τοποθετήθηκε από τον ίδιο στα 2,50-2,60 ευρώ το κιλό. Οι ελαιοπαραγωγοί και όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά αν υπάρχει φέτος γλοιοσπόριο και πόσο αυτό επηρεάζει την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου. Όποιος ξέρει τα βασικά πιστεύουμε ότι έχει καταλάβει πολύ περισσότερα από όσα κάποιοι νομίζουν.


NEWSLETTER