Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 22:27

Πεταμένα εκατομμύρια στα σκουπίδια   

Γράφτηκε από τον
Πεταμένα εκατομμύρια στα σκουπίδια   

 

Η μη έγκαιρη ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα σχολικά γεύματα έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή τους για μία τουλάχιστον εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους του οργανισμού που έχει την ευθύνη για τη συγκεκριμένη διαδικασία, υπήρχε καθυστέρηση στον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο με αποτέλεσμα να μην υπογραφεί έγκαιρα η σύμβαση. Πρόκειται δηλαδή για ένα κλασικό πρόβλημα που παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις. Η διακοπή των σχολικών γευμάτων, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με τις συνήθεις σε αυτές τις περιπτώσεις υπερβολές. Το πρόβλημα δεν είναι βέβαια η μια εβδομάδα καθυστέρησης, αλλά η διαδικασία του Δημοσίου, που δεν δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει ευελιξία στην αντιμετώπιση αυτού του είδους των προβλημάτων.
Με αφορμή όμως αυτή την καθυστέρηση, είναι καλό να συζητηθεί εκ νέου ο τρόπος χορήγησης των σχολικών γευμάτων. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν οικογένειες οι οποίες έχουν ανάγκη τη συγκεκριμένη προνοιακή βοήθεια. Η εμπειρία της εφαρμογής δείχνει όμως ότι τα περισσότερα σχολικά γεύματα καταλήγουν στα σκουπίδια. Χρειάζεται λοιπόν εξορθολογισμός, έτσι ώστε τα γεύματα να παραλαμβάνονται και να καταναλώνονται από αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Το κόστος των σχολικών γευμάτων ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ ετησίως – και είναι κυριολεκτικά τραγικό να πετιούνται εκατομμύρια στα σκουπίδια.   
Η παροχή γεύματος σε όλα τα παιδιά που μένουν στο διευρυμένο ωράριο του σχολείου θα ήταν μια ουσιαστική λύση. Το γεύμα να παρέχεται σε ειδικό χώρο του σχολείου, σε δίσκους και όχι μέσα σε συσκευασίες με τη γεύση πλαστικού. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει προφανώς να διαμορφωθεί μια αίθουσα σε κάθε σχολείο, με την αναγκαία ανακατανομή και μαθητών μεταξύ σχολείων, για να προκύψουν οι χώροι.
Χρειάζεται προφανώς οργάνωση και υποδομές ώστε να έχει νόημα αυτή η παροχή. Τώρα, απλώς παριστάνουμε τους ευαίσθητους, αυξάνοντας τον όγκο των σκουπιδιών με πεταμένα εκατομμύρια.   


NEWSLETTER