Παρασκευή, 07 Απριλίου 2023 21:44

Χαμένες ευκαιρίες των ανυποψίαστων χειροκροτητών

Χαμένες ευκαιρίες των ανυποψίαστων χειροκροτητών

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του δημάρχου Καλαμάτας, η τοποθέτηση κυβόλιθων σε ένα μικρό τμήμα της Ναυαρίνου δεν θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα. Επισήμως πάμε πλέον για μέσα Ιουνίου, δηλαδή Ιούλιο και βλέπουμε! Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου το έργο θα έχει τελειώσει και θα έχει κοπεί και η σχετική κορδέλα. Όταν υπάρχει προοπτική κορδέλας τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται και τα πάντα είναι συντονισμένα, προκειμένου να επιτευχθεί η προβολή στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο!

Η ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής, το κοινοτικό κατάστημα στο Ασπρόχωμα, το σχολείο στον Αρι και βέβαια το μεγάλο έργο του νέου αγωγού ύδρευσης -για να αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά έργα- δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις εκλογές. Η απουσία τους αναμένεται να καλυφθεί με την κοπή κορδέλας στα «πάρκα τσέπης» και σε άλλα μικρότερης αξίας και σημασίας εργάκια. Είναι πραγματικά μελαγχολικό να κόβουν κορδέλες γιατί τοποθέτησαν δυο λάμπες και ένα παγκάκι, αλλά εδώ έχουμε καταντήσει!

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας μπορεί να μην τα καταφέρνει στην εκτέλεση έργων, αλλά έχει μια απολύτως πετυχημένη επικοινωνιακή στρατηγική. Με όπλο την ευκολία του δημάρχου στη χαιρετούρα και την προθυμία του να παραβρίσκεται και  να χαιρετίζει σε κάθε εκδήλωση, ιδιωτική ή δημόσια, έχει οικοδομηθεί μια εικόνα κυριαρχίας που στηρίζεται στην παρουσία και όχι βέβαια στην ουσία. Είναι γεγονός ότι η παρουσία σε πάρα πολύ κόσμο αρκεί και βέβαια οδηγεί σε εκλογικά οφέλη. Ακόμα και η «σαλαμοποιημένη» παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων εντάσσεται σε στρατηγική επικοινωνίας.

Η επικράτηση της επικοινωνίας έναντι της παραγωγής «ομιλούντος» έργου έχει αποδειχθεί ότι έχει αρνητικές συνέπειες για την πορεία μιας περιοχής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τα επικοινωνιακά πολιτικά προϊόντα σκάνε σα φουσκωμένα μπαλόνια και ανακαλύπτουν τότε όλοι έκπληκτοι ότι αγόραζαν… αέρα. Είναι όμως συνήθως αργά, γιατί έχουν χαθεί αναπτυξιακές ευκαιρίες για τη βελτίωση της ζωής των ανυποψίαστων χειροκροτητών.