Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023 21:44

Ο εφιάλτης των καθυστερήσεων

Ο εφιάλτης των καθυστερήσεων

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στη δημοτική αρχή Καλαμάτας ασκείται κριτική γιατί δεν κατάφερε να ολοκληρώσει έργα που παρέλαβε με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αναδόχους.

Για να δικαιολογήσουν τις καθυστερήσεις ο δήμαρχος και οι δημοτικοί παράγοντες επικαλούνται διάφορα επιχειρήματα που ξεκινούν από την πανδημία και φτάνουν στην αύξηση της τιμής των υλικών. Ο καθένας βέβαια μπορεί να βρει δικαιολογίες, οι πολιτικοί παράγοντες έχουν εκλεγεί όμως για να δίνουν λύσεις και να προχωρούν τα έργα και όχι για να ψάχνουν άλλοθι.

Τα έργα θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική εξέλιξη και αυτό αποδεικνύεται από την  πρακτική της δημοτικής αρχής η οποία όταν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του πολιτικού κόστους από τις καθυστερήσεις σπεύδει να πιέσει και έτσι επιταχύνεται η διαδικασία κατασκευής.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η ανάπλαση στην πλατεία Υπαπαντής και τώρα στη Ναυαρίνου, όπου λίγες μέρες πριν από τις γιορτές τα μυστριά παίρνουν φωτιά για να παραδοθεί όπως-όπως ένα στοιχειωδώς λειτουργικό πλακόστρωτο.

Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται τη σκοπιμότητα της επιτάχυνσης γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι βιαστικές δουλειές στην… τούρλα του Σαββάτου μόνο σε ποιοτικά και αξιόπιστα έργα δεν οδηγούν.  Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο πρόβλημα παραγωγής δημοσίων έργων και στον τρόπο με τον οποίον αυτά παρακολουθούνται και εκτελούνται. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού δημοσίου. Τα έργα θα έπρεπε να εκτελούνται με ένα τυποποιημένο και αυτοματοποιημένο τρόπο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρεμβάσεις και βέβαια να μην κρίνεται η τύχη τους από διαχειριστικές ικανότητες ή ανικανότητες πολικών παραγόντων.

Η καθυστέρηση στο να μπουν πλάκες σε μία πλατεία, ακόμα και αν σε αυτήν βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός της πόλης, δεν είναι τόσο σημαντική όταν υπάρχουν έργα μεγαλύτερης σημασίας. Η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση για να κατασκευάσει το νέο αγωγό ύδρευσης από τις πηγές του Πηδήματος.

Η συγκεκριμένη αδυναμία μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την τουριστική ανάπτυξη και εφιαλτική για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Την περασμένη Κυριακή το απόγευμα καταλάβαμε όλοι το πόσο κοντά με τον εφιάλτη βρισκόμαστε.