Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2016 20:06

Ωρα κρίσιμων αποφάσεων για το Δήμο Μεσσήνης 

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ολοένα και πιο συχνά τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στο Δήμο Μεσσήνης, καθώς η περιοχή προσπαθεί να ξεπεράσει τα μακροχρόνια προβλήματα και να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις. Δυστυχώς όμως, και ανεξάρτητα από τις προθέσεις, το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι τώρα ο δήμος, είναι να αναλώσει δυνάμεις προσπαθώντας να υλοποιήσει αποσπασματικά σχέδια, όπως η δημιουργία οικισμού αξιωματικών ή η εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Τριόδου.

Την ίδια ώρα η πολεοδόμηση του παραλιακού μετώπου της Μεσσήνης καθυστερεί καθώς το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο παραμένει ξεχασμένο στα συρτάρια των γραφειοκρατών. 

Βεβαίως ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης ελπίζει και φιλοδοξεί να αλλάξει τη μοίρα της περιοχής με την ανάπλαση του Παμίσου και τη δημιουργία υποδομών στην Μπούκα. Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει ο κ. Τσώνης, αλλά πολύ φοβάμαι ότι τα έργα ανάπλασης του Παμίσου μπορεί να έχουν την τύχη της ανάπλασης των πηγών του ποταμού στον Αγιο Φλώρο, καθώς δεν αρκεί ένας ποδηλατόδρομος στη μέση του πουθενά για να αλλάξει η πορεία ενός τόπου προς το καλύτερο. Αντιθέτως χρειάζονται μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στο παραθαλάσσιο μέτωπο προκειμένου να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα τόσο οι πλούσιοι φυσικοί πόροι όσο και οι τουριστικές επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Η δημιουργία μαρίνας μικρομεσαίων σκαφών που προανήγγειλε προχθές ο κ. Τσώνης είναι μια καλή σκέψη, αλλά μέχρι την υλοποίησή της και τη λειτουργία της υπάρχει πολύ μεγάλος δρόμος να διανυθεί. 

Σε κάθε περίπτωση, αναγκαίες προϋποθέσεις για την προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων είναι η επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων, όπως η διαχείριση των σκουπιδιών και η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, όπως η φιλοξενία των προσφύγων. Κυρίως όμως θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και σκέψη τόσο οι τοπικοί άρχοντες όσο και οι δημότες της Μεσσήνης. Ειδικά οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του Νησιού θα πρέπει να προβληματιστούν με την τριτοκοσμική αντιτουριστική εικόνα που παρουσιάζει η κεντρική πλατεία της πόλης. Αν το Νησί θέλει να αναπτυχθεί τουριστικά, θα πρέπει να ξεκινήσει  σήμερα κιόλας μια μεγάλη συζήτηση για πεζοδρομήσεις, αναπλάσεις και θέσεις στάθμευσης, ώστε μελλοντικά το κέντρο της πόλης να γίνει φιλικό στον επισκέπτη που θέλει να επισκεφθεί την αγορά και τα καταστήματα ψυχαγωγίας. Αν όμως οι κάτοικοι και η επιχειρηματική κοινότητα του Νησιού εκτιμούν ότι τους αρκεί το εισόδημα από τους Νησιώτες της διασποράς, που έρχονται για τριάντα μέρες το καλοκαίρι, κάθε συζήτηση είναι περιττή και ανούσια. 

Από εκεί και πέρα η ανάπτυξη δεν πρόκειται να… περιμένει την πόλη της Μεσσήνης να αποφασίσει αν θέλει τουρίστες από τα ξενοδοχεία της παραλιακής ζώνης. Προσωπικά δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν σε δυο δεκαετίες η Ανάληψη και η Βελίκα πάρουν τη θέση της Μεσσήνης στον οικονομικό χάρτη της περιοχής. Ετσι κι αλλιώς αλλάζουν όλα εδώ κάτω με ορμή και όσοι ονειρεύονται να πηγαίνουν με το τρακτέρ για μπάνιο, απλώς δεν ξέρουν πού πατούν και πού πηγαίνουν.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2016 18:04