Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 12:14

Χαμηλές τιμές, υψηλά εργατικά και γλοιοσπόριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Χαμηλές τιμές, υψηλά  εργατικά και γλοιοσπόριο

 Στη φετινή ελαιοκομική περίοδο της Μεσσηνίας κυριαρχούν οι χαμηλές τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα υψηλά ημερομίσθια λόγω έλλειψης εργατών γης και η καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων ελιάς Καλαμών από τον μύκητα του γλοιοσπορίου.

Για τη χαμηλή τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχουν γραφτεί ήδη πολλά, έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα, αλλά κανένας δεν τολμά να ρωτήσει χιλιάδες Μεσσήνιους ταβερνιάρηδες και εστιάτορες με τι λάδι μαγειρεύουν. Προφανώς όχι μόνο οι πολιτικοί αλλά και οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί πιστεύουν ότι είναι ευκολότερο να αγοράσει ακριβό λάδι ο μέσος Κινέζος, που αμείβεται με λιγότερα από 200 ευρώ το μήνα, παρά να πειστούν τα μεσσηνιακά καταστήματα εστίασης να μαγειρέψουν με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Προσωπικά θα ζητούσα από το υπουργείο Τουρισμού να θεσμοθετήσει πιστοποίηση μεσσηνιακής παραδοσιακής κουζίνας μόνο για όσους μαγειρεύουν αποκλειστικά με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά δεν τολμώ να το προτείνω, γιατί γνωρίζω ότι το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ενδιαφέρεται κυρίως για δράσεις διανομής των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον κωμικό να διαμαρτύρονται οι ελαιοπαραγωγοί για τη χαμηλή τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου τρώγοντας μεζεδάκια τηγανισμένα σε... σπορέλαιο ή τρανς λιπαρά. Αν δεν διαμαρτύρονταν από συνήθεια, ενδεχομένως και να ζητούσαν να πληροφορηθούν πόσους τόνους σπορέλαιου και τρανς λιπαρών καταναλώνουν τα καταστήματα εστίασης και τότε θα αντιλαμβάνονταν ότι η μεσσηνιακή παραγωγή ελαιολάδου δεν αρκεί ούτε για την τοπική κατανάλωση.

Δυστυχώς όμως ο πατριωτισμός των περισσότερων εξαντλείται σε συνθήματα κατά των μεταναστών, την ώρα μάλιστα που δεν υπάρχουν εργάτες γης για να μαζέψουν τις ελιές, με συνέπεια να αυξάνονται τα μεροκάματα και το κόστος παραγωγής κάνοντας ασύμφορη την ελαιοκαλλιέργεια. Από εκεί και πέρα, είναι τουλάχιστον ντροπιαστικό το καθεστώς εργασίας χιλιάδων ανασφάλιστων μεταναστών, που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες και ζουν με το φόβο της απέλασης μετά από καταγγελία κάποιου που δεν θέλει να πληρώσει τα μεροκάματα.

Το παζλ του ασόβαρου κράτους συμπληρώνουν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που θεωρούν απολύτως φυσιολογική τη μισθοδοσία τους μετά από δύο καταστροφικές χρονιές. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι καταστράφηκε όλη η παραγωγή εξαιτίας της πλημμελούς δακοκτονίας και ότι φέτος το γλοιοσπόριο καταστρέφει την ελιά Καλαμών. Αν παραιτήθηκε κάποιος; Δεν είστε σοβαροί. Ο... Χατζηπετρής είναι μόνιμος και αναντικατάστατος, καθώς υπηρετεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 12:18

NEWSLETTER