Πέμπτη, 07 Μαϊος 2020 19:50

Η Πελοπόννησος δεν θα γίνει... Θεσσαλία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Η Πελοπόννησος δεν θα γίνει... Θεσσαλία

Η μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου στη Μεσσηνία παράγεται από χιλιάδες μικροπαραγωγούς, από τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Μάλιστα ένας πολύ μεγάλος αριθμός συνταξιούχων με μικρό κλήρο συνεχίζει την ελαιοκαλλιέργεια (αν και είναι ασύμφορη οικονομικά) επειδή είναι συνδεδεμένος συναισθηματικά με την περιουσία του. Την πραγματικότητα αυτή προφανώς αγνοούν οι γραφειοκράτες και τεχνοκράτες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έχουν βαλθεί να μετατρέψουν την Πελοπόννησο σε.... Θεσσαλία μέσω της συνένωσης των μικρών κλήρων ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.

Θα τους συνιστούσα να διαβάσουν την "Ιστορία του Ελληνικού Κράτους" του Γ.Β. Δερτιλή, προκειμένου να καταλάβουν για ποιο λόγο στην Πελοπόννησο κυριαρχεί η οικογενειακή παραγωγή και ο μικρός κλήρος. Διαβάζοντας θα καταλάβουν ότι η μορφολογία του εδάφους, το κλίμα και το είδος των καλλιεργειών καθιστούν αδύνατη την επίτευξη οικονομιών κλίμακας μέσω της συνένωσης των αγροτεμαχίων. Ισως τότε να καταλάβουν ότι δεν έχει κανένα νόημα η παροχή κινήτρων και η θέσπιση αντικινήτρων για τη μεγέθυνση του μέσου κλήρου στη Μεσσηνία. Μόνο τότε θα αντιληφθούν ότι απλώς δίνουν ώθηση στη "σκιώδη οικονομία" κάθε φορά που αυξάνουν τους φόρους για το αγροτικό εισόδημα ή που θεσπίζουν εισφορές για τους συνταξιούχους μικροκαλλιεργητές.

Κλείνοντας επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι στόχος της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας μέσω της συνέχισης των παραδοσιακών μεσογειακών καλλιεργειών και για αυτό οι κάτοικοι των οικισμών με πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους θα πρέπει να απαλλαγούν από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές εφόσον τα οικογενειακά έσοδα δεν ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή συνεχίσουν να προσπαθούν να μετατρέψουν την Πελοπόννησο σε.... Θεσσαλία, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να εξαφανίσουν το λάδι από τη νόμιμη αγορά και να το αυξήσουν στη σκιώδη. Εδώ δεν πλήρωναν φόρους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία οι μικροπαραγωγοί, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα βάλουν συνέταιρο στη σοδειά τους;

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Μαϊος 2020 19:53

NEWSLETTER