Κυριακή, 17 Μαϊος 2020 12:21

Ενας καινούργιος ψηφιακός κόσμος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Ενας καινούργιος ψηφιακός κόσμος

"Πριν τον κορονοϊό οι άνθρωποι ταξίδευαν για δουλειά και διασκέδαζαν στις οθόνες. Τώρα ήρθε η ώρα που αυτή η σχέση θα ανατραπεί. Επίσης, ενδέχεται οι άνθρωποι να ζουν πλέον περισσότερο σαν «ψηφιακοί νομάδες», αφού δεν θα είναι πια αναγκασμένοι να είναι «κολλημένοι» σε μια πόλη για να πηγαίνουν στη δουλειά τους".

Αξιοσημείωτες προβλέψεις του CEO της Airbnb Brian Chesky για τα ταξίδια και την εργασία στη μετά - κορονοϊό εποχή. Αν επαληθευτούν, ενδέχεται να δούμε δημοτικούς υπαλλήλους της Φρανκφούρτης να μένουν μόνιμα στην Καλαμάτα. Επίσης ενδέχεται να δούμε υπαλλήλους της Περιφέρειας Πελοποννήσου να μας εξυπηρετούν από το Αμστερνταμ. Για το τελευταίο μάλλον θα έχει πολλές επιφυλάξεις ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, που πάντα ήθελε (σωστά) τους υπαλλήλους σε ένα κτήριο για να τους ελέγχει. Ευτυχώς όμως ο κόσμος εξελίσσεται και σύντομα επιχειρήσεις και κράτος θα αντιληφθούν ότι η τηλεργασία αφενός οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού κόστους (ενοίκια, δαπάνες θέρμανσης - ψύξης κ.λπ.) και αφετέρου σε αύξηση της απόδοσης του εργαζομένου.
Νωρίτερα οι πολίτες θα έχουν αντιληφθεί ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι απλές και δεν χρειάζεται κάποιος να έχει πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανολόγου για να πληρώσει διαδικτυακά το λογαριασμό του ρεύματος ή του νερού. Εννοείται ότι οι ουρές στα καταστήματα της ΔΕΗ θα ήταν ανύπαρκτες αν τα προηγούμενα χρόνια η πολιτική και τοπική ηγεσία έδινε μεγαλύτερη βαρύτητα στην ψηφιακή εκπαίδευση από όση δίνει στα ψηφίσματα για τη διατήρηση των τοπικών καταστημάτων.
Δυστυχώς όμως οι πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες στοιχίζονταν και στοιχίζονται τις περισσότερες φορές πίσω από τις "μαύρες σημαίες" που ζητούν επιμόνως επιστροφή στο παρελθόν. Πραγματικά δεν έχει καμία σημασία αν δεν θέλουν ή αν δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ένα δίκτυο οπτικών ινών είναι πιο αναγκαίο από ένα τραπεζικό υποκατάστημα και ότι σε δέκα χρόνια η Μεθώνη (για παράδειγμα) μπορεί να είναι ιδανικός τόπος κατοικίας για χιλιάδες τηλεργαζόμενους.
Στην απέναντι όχθη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να εμπιστεύεται τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Προσωπικά εκτιμώ ότι η πορεία της Ελλάδας στον 21ο αιώνα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία αυτών των μεταρρυθμίσεων και είμαι ευτυχής επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουν δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λάγος

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Μαϊος 2020 12:27

NEWSLETTER