Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020 14:15

Δρόμος "Φρανκενστάιν" στο Σουληνάρι - Πύλος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Ο ουσιαστικός διάλογος για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος έχει εξαντληθεί, καθώς όλες οι πλευρές έχουν εκθέσει τα επιχειρήματά τους και πλέον η κυβέρνηση καλείται να λάβει τις αποφάσεις της μετά τη γνωμοδότηση των αρμόδιων αυτοδιοικητικών συμβουλίων.

Αντιθέτως η ουσιαστική συζήτηση για το Σουληνάρι - Πύλος δεν άνοιξε ποτέ, παρά τα όσα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον κ. Χρυσομάλλη: "Το τμήμα Ριζόμυλος - Σουληνάρι έχει εγκεκριμένες οριστικές μελέτες σχεδόν στο σύνολό του και κόστος κατασκευής 50 εκ. ευρώ συν το κόστος απαλλοτριώσεων. Το τμήμα Σουληνάρι - Πύλος δεν έχει καμία οριστική μελέτη, παρά μόνο κάποιες προμελέτες. Είναι το πιο δύσκολο τεχνικά τμήμα (απαιτούνται κοιλαδογέφυρες κτλ) και μακράν το πιο κοστοβόρο τμήμα ανά χιλιόμετρο. Κατ’ εκτίμηση τα 10 χιλιόμετρα του τμήματος αυτού θα απαιτήσουν περί τα 100 εκ. ευρώ συν το κόστος απαλλοτριώσεων, όσο δηλαδή κοστίζει σχεδόν το Τσακώνα - Καλό Νερό".

Εννοείται ότι καμία κυβέρνηση και κανένα πιστωτικό ίδρυμα δεν πρόκειται να διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ για το Σουληνάρι - Πύλος. Αντιθέτως με μεγάλη ευκολία οι συντάκτες των οριστικών μελετών θα προτείνουν το τμήμα αυτό να μην κατασκευαστεί με τη ΣΔΙΤ για τον δρόμο Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη αλλά με την εργολαβία και πόρους που θα διατεθούν για την παράκαμψη της Γιάλοβας.

Το Φεβρουάριο έγραψα για αυτό το σχέδιο: "Η Πολιτεία "ανακάλυψε" με μεγάλη καθυστέρηση ότι η μελέτη προβλέπει ακριβά έργα στο τμήμα Σουληνάρι - Πύλος, ενώ όσοι γνωρίζουν την περιοχή αναρωτιούνταν από την αρχή αν οι μελετητές ήταν τυφλοί ή αν δεν ήθελαν να γίνει το έργο. Μόνο ένας τυφλός όμως δεν βλέπει στο χάρτη ότι ο δρόμος Σουληνάρι - Κρεμμύδια κατευθύνεται βορειοδυτικά, ενώ η Πύλος, η Μεθώνη και η Φοινικούντα βρίσκονται νοτιοδυτικά του Σουληναρίου και άρα ο ταξιδιώτης θα πρέπει να διανύσει περισσότερα χιλιόμετρα για να φτάσει στον προορισμό του. Προφανώς η αυτονόητη και φθηνή λύση να περάσει ο δρόμος νότια του Χανδρινού (στους νότιους πρόποδες του Προφήτη Ηλία) και να φτάσει μέσω Κυνηγού νότια της Πύλου (στο δρόμο για Μεθώνη) δεν εξετάστηκε ποτέ, γιατί οι μελετητές ήθελαν να εντάξουν στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και την παράκαμψη της Γιάλοβας".

Και κατέληγα: "Αν ήμουν οπαδός των θεωριών συνωμοσίας θα πίστευα ότι κάποιοι στο υπουργείο Υποδομών κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην γίνει ποτέ το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Επειδή όμως πιστεύω στις δημοκρατικές λύσεις, δεν θα σταματήσω να ελπίζω ότι έστω και την ύστατη στιγμή οι Μεσσήνιοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί θα κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα συμφωνήσουν ότι πρέπει να κατασκευαστεί ένας δρόμος που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του νομού και όχι ένας "Φρανκενστάιν" που σχεδιάστηκε στην προκρούστεια κλίνη ανεύθυνων μελετητών".

Σήμερα είμαι πεπεισμένος ότι τελικώς θα κατασκευαστεί "δρόμος Φρανκενστάιν" και σε μια δεκαετία θα συζητάμε και πάλι για την ανάγκη νέου αυτοκινητόδρομου και για τα για τα λεφτά που πετάχτηκαν σε πρόχειρες μελέτες

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020 14:20