Πέμπτη, 20 Μαϊος 2021 20:59

Λιμάνι, μαρίνα ή απέραντο καφέ;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Λιμάνι, μαρίνα ή απέραντο καφέ;

Την ώρα που το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μπαίνει σε τροχιά, στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας... βαρκούλες αρμενίζουν, καθώς έχει μετατραπεί άτυπα σε αλιευτικό καταφύγιο.

Δυστυχώς για την πόλη τα προηγούμενα χρόνια οι άρχοντές της πίστευαν ότι για την κατάντια του λιμανιού ευθύνεται η νομική μορφή του και για αυτό ζητούσαν επιμόνως να γίνει δημοτικό. Τελικώς δημιουργήθηκε Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, αλλά στο λιμάνι συνεχίζουν να αρμενίζουν βαρκούλες σε πείσμα των μάστερ πλαν που συντάσσονται και επικαιροποιούνται. Καιρός είναι όμως η Καλαμάτα και η Μεσσηνία να αντιμετωπίσουν την αλήθεια: Το λιμάνι της Καλαμάτας χωρίς εκβάθυνση και νέα προβλήτα για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια μπορεί να γίνει μόνο μαρίνα πολυτελών σκαφών. Εμπορικό λιμάνι για εμπορευματοκιβώτια μέσα στον αστικό ιστό είναι αδύνατον να λειτουργήσει και ως γνωστόν το μεγάλο θαλάσσιο εμπόριο γίνεται πλέον μόνο με κοντέινερ.

Κάποια στιγμή λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας θα πρέπει να αποφασίσει ουσιαστικά και χωρίς προσχήματα για την παραχώρηση του λιμανιού σε ιδιώτη, ώστε να γίνει μαρίνα για μεγάλα σκάφη. Ταυτόχρονα όλες οι δημοτικές παρατάξεις πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να αποφασίσουν αν η πόλη την επόμενη δεκαετία θα χρειαστεί ένα νέο λιμάνι για μεγάλα κρουαζιερόπλοια ή αν θα πρέπει να εγκαταλείψει το στόχο της προσέλκυσης ταξιδιωτών κρουαζιέρας. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι δύσκολη η εξεύρεση πηγής για τη χρηματοδότηση ενός νέου λιμανιού, ενώ εξίσου δύσκολη είναι και η χωροθέτησή του μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε σχετική πρόβλεψη στο ΓΠΣ της Καλαμάτας.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η πόλη περιμένει να ωριμάσει το μάστερ πλαν, η επέκταση των καφέ και των εστιατορίων μέσα στο λιμάνι, είτε πάνω σε σκάφη είτε πάνω σε εξέδρες, είναι... μονόδρομος και απορώ γιατί δεν έχει ξεκινήσει.

 lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER