Τετάρτη, 19 Μαϊος 2021 16:17

Ριψάσπιδες στη μάχη για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Ριψάσπιδες στη μάχη για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Την 1η Ιουνίου θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από τέσσερις αναβολές, η προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ κατά της απόφασης Αποστόλου με την οποία η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίζεται συνώνυμη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά Καλαμάτας.

Στις 12 Απριλίου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Βest", είπε ότι το υπουργείο θα καταθέσει συμβιβαστική πρόταση πριν από την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ. Το υπουργείο όμως αθέτησε την υπόσχεσή του και δεν κατέθεσε εγκαίρως την πρόταση, αφού από εδώ και πέρα κάθε κυβερνητική κίνηση θα εκληφθεί από τους Μεσσήνιους εταίρους ως αντιπερισπασμός. Υπενθυμίζουμε ότι και λίγες ημέρες πριν από την προηγούμενη συνεδρίαση του ΣτΕ (που αναβλήθηκε για την 1η Ιουνίου) το υπουργείο είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη, καλώντας ουσιαστικά τους προσφεύγοντες να αποσύρουν την προσφυγή τους. Οι Μεσσήνιοι προσφεύγοντες αρνήθηκαν να παραστούν στη συνάντηση, δηλώνοντας ότι το υπουργείο επιχειρεί να διασπάσει τους Πελοποννήσιους που ζητούν επέκταση της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας σε Λακωνία, Κυνουρία και Ολυμπία. Σκηνές ροκ εκτυλίχθηκαν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όταν οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς διαπίστωσαν ότι είχαν προσκληθεί και μέλη της ΠΕΜΕΤΕ που τις προηγούμενες ημέρες είχε στείλει εξώδικα στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και στις μεσσηνιακές εφημερίδες "Θάρρος" και "Ελευθερία".

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ήρθε την Παρασκευή στην Καλαμάτα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μπαγινέτας. Ανοίγοντας παρένθεση αξίζει να σημειώσουμε ότι και ο κ. Μπαγινέτας κατάγεται από τη Φθιώτιδα που μάχεται την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Κλείνουμε την παρένθεση για να σχολιάσουμε την... απερίγραπτη στάση του Μεσσήνιου αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου, ο οποίος υποδέχτηκε τον κ. Μπαγινέτα χωρίς να πει κουβέντα για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας – και χωρίς να καλέσει τους δημοσιογράφους, τους οποίους καλεί και για ψύλλου πήδημα. Ειλικρινά, δεν ξέρω αν ο κ. Αναστασόπουλος έβαλε το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της Μεσσηνίας ή αν θεωρεί ήσσονος σημασίας την υπόθεση της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας. Είμαι απολύτως βέβαιος όμως ότι, ηθελημένα ή αθέλητα, υπονόμευσε το μεσσηνιακό στρατόπεδο στον πόλεμο για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος της ΝΟ∆Ε Μεσσηνίας της Νέας ∆ημοκρατίας, Αργύρης Μαστοράκης, καλό είναι να μας ενημερώσει αν είχαν προσκληθεί στο ∆ιοικητήριο οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς που υπερασπίζονται δυναμικά την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Επίσης ο κ. Μαστοράκης θα πρέπει να μας ενημερώσει αν η τοπική Νέα ∆ημοκρατία υπερασπίζεται την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας – ή αν στον πόλεμο θα πάμε μόνο οι μισοί Μεσσήνιοι. Θα ρωτούσα και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αν θεωρεί εθνική υπόθεση τα προϊόντα ΠΟΠ, αλλά δεν νομίζω ότι θα βρει χρόνο το Πολιτικό Γραφείο του στην Καλαμάτα για να απαντήσει. Ρωτάμε όμως όλους τους υπόλοιπους: Μόνο οι μισοί Μεσσήνιοι θα πολεμήσουμε για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας;

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER