Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 21:15

Γιατί οι επενδυτές σταματούν στον Ισθμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Γιατί οι επενδυτές σταματούν στον Ισθμό

Σε ένα χρηματοπιστωτικό περιβάλλον με αρνητικά τραπεζικά επιτόκια, υπό φυσιολογικές συνθήκες οι επενδυτές θα έπρεπε να έχουν σχηματίσει ουρά στον Ισθμό για να καλύψουν το έλλειμμα ξενοδοχειακών καταλυμάτων της Πελοποννήσου.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ελλείμματος, αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ το 2019 στην Πελοπόννησο υπήρχαν 39.384 ξενοδοχειακές κλίνες, ενώ στην Κρήτη 187.599 ξενοδοχειακές κλίνες. Την ίδια περίοδο στην Πελοπόννησο υπήρχαν 57.096 κλίνες σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και στην Κρήτη 149.140 κλίνες. Γιατί δεν έλκει λοιπόν επενδυτές μια Περιφέρεια με αρχαιολογικούς χώρους όπως αυτοί των Μυκηνών, του Μυστρά, της Επιδαύρου, των Ανακτόρων του Νέστορα, της Τίρυνθας, της Νεμέας, της Κορίνθου και της Αρχαίας Μεσσήνης; (Η Αρχαία Ολυμπία ως γνωστόν ανήκει στην... Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας).

Η εύκολη απάντηση θα επιρρίψει όλες τις ευθύνες στους πολιτικούς που κυβέρνησαν από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι σήμερα, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα όλα τα υπόλοιπα μέλη της μοραΐτικης κοινωνίας. Στην πραγματικότητα όμως, οι ρίζες της οικονομικής υστέρησης της Πελοποννήσου θα πρέπει να αναζητηθούν στο αντιεπιχειρηματικό πνεύμα της συντηρητικής κοινωνίας που προτιμά την κρατική προστασία από το ρίσκο μιας επένδυσης. Μέσα σε αυτό το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, κάθε άλλο παρά παράδοξη είναι η αντιεπιχειρηματική στάση της... επιχειρηματικής κοινότητας, που θέτει εμπόδια σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της πελοποννησιακής οικονομίας. Με λενινιστικά συνθήματα κατά του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, οι ντόπιοι μικροεπιχειρηματίες πιστεύουν ότι θα επιβιώσουν στο μέλλον, ενώ στην πραγματικότητα υπονομεύουν το μαγαζί τους κρατώντας δέσμια και την τοπική οικονομία.

Σε έναν ορθολογικό κόσμο, η επένδυση του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία θα αρκούσε για να αποδείξει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάπτυξη και των μικρότερων. Στην Πελοπόννησο όμως από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα ακούμε την επιχειρηματική κοινότητα να δηλώνει "κάθε πέρσι και καλύτερα"... ζητώντας παράλληλα μεγαλύτερη κρατική προστασία. Και οι επενδυτές σταματούν στο Ισθμό γιατί δεν έχουν καμιά όρεξη να μπλέξουν με επιχειρηματίες που φοβούνται το κέρδος και τον καπιταλισμό.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

 


NEWSLETTER