Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 11:20

Οι ποδηλατόδρομοι δεν είναι «αξιοθέατα»

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Οι ποδηλατόδρομοι δεν είναι «αξιοθέατα»

Δίπλα στο νέο δρόμο Πεταλίδι - Καλαμάκι κατασκευάστηκε ποδηλατόδρομος, αλλά ακόμα και φανατικοί ποδηλάτες σπανίως τον χρησιμοποιούν, καθώς κινδυνεύουν να πάθουν ηλίαση, επειδή σε μια τόσο ηλιόλουστη περιοχή κανένας δεν σκέφτηκε να φυτέψει δέντρα κατά μήκος της διαδρομής.

Σκιά ψάχνουν και οι ποδηλάτες της Καλαμάτας, που εγκαταλείπουν τον λειψό έτσι κι αλλιώς ποδηλατόδρομο για να ακολουθήσουν διαδρομές προστατευμένες από τον καυτό μεσογειακό ήλιο. Κάποιοι άλλοι ποδηλατόδρομοι, όπως δίπλα στον ποταμό Αρι και στις πηγές του Αγίου Φλώρου, παραμένουν αχρησιμοποίητοι, καθώς συνδέουν το πουθενά με το τίποτα του τουριστικού χάρτη. Οι ποδηλατόδρομοι στα οικιστικά κέντρα θα πρέπει να εξυπηρετούν πλήρως τις ανάγκες μετακίνησης του πληθυσμού, ενώ οι ποδηλατόδρομοι ψυχαγωγίας θα πρέπει να συνδέουν καταξιωμένους προορισμούς μέσω σκιασμένων από δέντρα διαδρομών. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει όποιος έχει επισκεφθεί έστω και μία φορά ευρωπαϊκή πόλη στην οποία το ποδήλατο είναι βασικό μέσο μετακίνησης των πολιτών.

Δυστυχώς τόσο οι μελετητές όσο και οι αιρετοί, που σχεδίασαν εδώ όλους αυτούς τους ποδηλατόδρομους, αγνόησαν επιδεικτικά τόσο τις κλιματικές συνθήκες όσο και τις πραγματικές ανάγκες μετακίνησης και ψυχαγωγίας, με συνέπεια να επιλεγούν ασύνδετες διαδρομές που μόνο γέλια προκαλούν στους Ευρωπαίους επισκέπτες. Σε κάθε περίπτωση, οι ποδηλατόδρομοι δεν είναι «αξιοθέατα» για τους τουρίστες ή τους ετεροδημότες ψηφοφόρους. Είναι δρόμοι για το ποδήλατο και το δίκτυό τους θα πρέπει να εξυπηρετεί και να προωθεί πραγματικά τη χρήση αυτού του μέσου. Γι’ αυτό πρέπει να σχεδιαστούν πάλι από την αρχή, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων τις διαφορετικές κλιματικές συνθήκες της Κοπεγχάγης και του Πεταλιδίου.

Ειδικά στην Καλαμάτα, αν η πόλη θέλει χρήσιμο δίκτυο ποδηλατόδρομων, θα πρέπει να αξιοποιήσει τη συγκοινωνιακή μελέτη του Κώστα Ζέκκου και να μην σπαταλήσει νέα χρήματα για την εκπόνηση καινούργιας. Αν η πόλη δεν θέλει δίκτυο ποδηλατόδρομων, ας αφήσει το σημερινό... αξιοθέατο που εξυπηρετεί μόνο όσους θέλουν να πάνε από την Αγορά μέχρι την Ανάσταση μέσω πεζοδρομίων. Από εκεί και πέρα η ανάγκη κατασκευής ενός ποδηλατόδρομου κατά μήκος της δυτικής όχθης του Παμίσου είναι καταγεγραμμένη -και απλώς περιμένουμε την υλοποίηση της σχετικής μελέτης. Σε μια κανονική χώρα βεβαίως θα είχε ξεκινήσει ήδη η κατασκευή ψυχαγωγικού παραθαλάσσιου ποδηλατόδρομου στη διαδρομή Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ανάληψη - Πεταλίδι, αλλά οι άρχοντες δεν προωθούν ούτε την ποδηλατική σύνδεση της Καλαμάτας με τη Μεσσήνη, γι’ αυτό ας μην τους βάζουμε δύσκολα και δεν κάνουν τελικώς ούτε τα αυτονόητα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 11:25

NEWSLETTER