Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 20:48

Στο ίδιο έργο θεατές με ηθοποιούς "αγωνιστές"

Γράφτηκε από τον

Στο ίδιο έργο θεατές με ηθοποιούς "αγωνιστές"

 Στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στις 15 Ιουλίου 2011, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Ε", 100 περίπου "Αγανακτισμένοι" αποδοκίμασαν την τότε βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου και τον τότε δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκας φωνάζοντας έξω από το Κάστρο συνθήματα όπως «Σήμερα η Νάντια βλέπει το χορό κι έναν χρόνο τώρα ληστεύει το λαό», και «Νίκα και Γιωργάκη να φύγετε παρέα, όλη η Ελλάδα θα γίνει Κερατέα».

Όπως αποδείχτηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν πρόβα τζενεράλε για το "πογκρόμ" των βουλευτών στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2011 που ουσιαστικά οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου στις 6 Νοεμβρίου 2011 και στην ανατροπή του μεταπολιτευτικού συστημικού δικομματισμού στις εκλογές του 2012. Ο χρόνος θα δείξει αν θα ξαναδούμε το σίριαλ του 2011 και 2012 ή αν έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα.

Στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στις 21 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Ε" διαδηλωτές «κρατώντας πλακάτ εξέφρασαν με ειρηνικό τρόπο την αντίδρασή τους για την αρνητική στάση τόσο της υπουργού όσο και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου» για τα αρχαία στην πλατεία της Υπαπαντής. Οπως αποδείχτηκε είχαμε δίκιο όσοι υποστηρίξαμε τότε ότι «Ανεξάρτητα όμως από τις ψευδαισθήσεις του καθενός, η απάντηση της υπουργού δεν βάζει ταφόπλακα στα αρχαία. Αντιθέτως, φωτίζει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος Καλαμάτας για να αναδείξει τα αρχαία χωρίς να συγκρουστεί με την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και την Εκκλησία. Η σύγκρουση μπορεί να ενθουσιάζει τους πιστούς της μαοϊκής ρήσης "μεγάλη αναταραχή, σπουδαία κατάσταση" αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει να προσφέρει στην υπόθεση της ανάδειξης των αρχαίων”».

Βεβαίως σήμερα εκείνοι που διαδήλωναν το 2011 και το 2020, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οι αγώνες τους έσωσαν τόσο την... οικονομία της Ελλάδας όσο και τα αρχαία στην Υπαπαντή. Για αυτό δεν έχει κανένα νόημα να επισημάνουμε ότι το έργο της υπουργού Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη Μεσσηνία έχει θετικό πρόσημο και ότι είναι άδικο ο νομός να την υποδέχεται συνεχώς με διαμαρτυρίες, ενώ δεν έχει σηκώσει ούτε ένα πλακάτ για όσους εγκλημάτησαν σε βάρος της τοπικής οικονομίας στην υπόθεση της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας. Θα επισημάνουμε απλώς ότι το έργο της διαμαρτυρίας θα συνεχιστεί όσο οι υπόλοιποι παραμένουμε θεατές εκείνων που υιοθετούν τα αιτήματα της τραμπικής alt right για να κερδίσουν δημοσιότητα ή ψήφους.

lathanasis@gmail.com 

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 19:29