Σάββατο, 16 Ιουλίου 2022 18:58

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη του «Μορέα»

Γράφτηκε από τον

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη του «Μορέα»

Αδιαμφισβήτητα οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αντικειμενικό σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους και για αυτό μεταξύ άλλων τα διοικητικά συμβούλια των ανωνύμων εταιρειών κρίνονται από τους μετόχους βάσει της κερδοφορίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η προσπάθεια της "Μορέας Α.Ε." να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της είναι όχι μόνο θεμιτή αλλά και επιθυμητή αφού η οικονομική ανάπτυξη και τα μεγάλα έργα δεν μπορούν να επιτευχθούν από οικονομικά ασθενείς επιχειρήσεις. Ετσι και αλλιώς ακόμα και αν είναι ετεροβαρείς οι συμβάσεις της "Μορέας Α.Ε." με το ελληνικό δημόσιο σε βάρος του συμφέροντος των πολιτών, την ευθύνη την φέρουν οι πολιτικοί που δεν προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και όχι η εταιρεία που προασπίζεται τα συμφέροντα των μετόχων της. 

Από εκεί και πέρα όμως κάποιος πρέπει να μιλήσει στα στελέχη της "Μορέας Α.Ε." για το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει στο σύγχρονο κόσμο η εταιρική κοινωνική ευθύνη. Αν άνοιγαν την "Βικιπαίδεια" θα διάβαζαν ότι ο όρος Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επηρεάζοντας και επηρεαζόμενες από τα δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης τους."

∆υστυχώς όμως τα στελέχη της "Μορέας Α.Ε" αν και η εταιρεία λειτουργεί τον αυτοκινητόδρομο Α7 που είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, αντιμετωπίζουν την τοπική κοινωνία με αποικιοκρατική συμπεριφορά που αγγίζει τα όρια της αλαζονείας. Ουσιαστικά η "Μορέας Α.Ε." ενδιαφέρεται μόνο για το μέρισμα των φορολογικών εσόδων του κράτους παρακολουθώντας αμέτοχη τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας. Και μην πει κάποιος ότι η εταιρεία είναι χορηγός του Φεστιβάλ Χορού γιατί ούτε αυτή τη δράση της δεν έχει προβάλει καλά, δείχνοντας περισσότερο ότι κάνει μια οικονομική αγγαρεία παρά ότι θέλει να γίνει μέτοχος του πολιτιστικού κεφαλαίου της Πελοποννήσου. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι είναι ανώφελο να επισημάνουμε το έλλειμμα επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία που δεν γνωρίζει ούτε τη μηνιαία κίνηση οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο.

Απλώς θα καταγράψουμε ότι τα άσχημα συναισθήματα που αντιμετώπισε η "Μορέας Α.Ε" στο ∆ημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου της εχθρότητας που αισθάνεται η πλειονότητα των Μεσσηνίων πολιτών για την εταιρεία. Με ευθύνη της "Μορέας Α.Ε." οι Μεσσήνιοι έχουν πιστέψει τους λαϊκιστές που διαδίδουν ότι εταιρεία ανήκει σε μια οικονομικοπολιτική ελίτ που διαβιοί στο Κολωνάκι και απομυζά το μόχθο του λαού. Και φυσικά τα στελέχη της "Μορέας Α.Ε." δεν γνωρίζουν ότι στην περιφέρεια τον λαϊκισμό τον μάχονται δυο - τρεις γραφιάδες σε κάθε νομό, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ούτε αυτοκίνητο για να κινηθούν στο Α7.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 19:27