Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2022 11:58

27 χρόνια θεατές στο θέατρο του παραλόγου

Γράφτηκε από τον

27 χρόνια θεατές στο θέατρο του παραλόγου

 Στις 7 Νοεμβρίου 1995, επί κυβερνήσεως του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης υπέγραψε την απόφαση ανάθεσης των πολεοδομικών μελετών της Βέργας, της Μικρής Μαντίνειας και του Ασπροχώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1995 η Βέργα, η Μικρή Μαντίνεια και το Ασπρόχωμα ήταν 3 από τις 5.318 κοινότητες της Ελλάδας και ότι εντάχθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας με το σχέδιο «Καποδίστριας» το 1998. Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι ένα χρόνο νωρίτερα, το 1994, στις πρώτες νομαρχιακές εκλογές στην Ελλάδα είχε εκλεγεί νομάρχης Μεσσηνίας ο αείμνηστος Παναγιώτης Φωτέας, ενώ στο Δήμο Καλαμάτας είχε εκλεγεί δήμαρχος ο αείμνηστος Χρήστος Μαλαπάνης. Από το 1995 έχουν περάσει 27 χρόνια, με 9 πρωθυπουργούς (μαζί με τους υπηρεσιακούς), 1 νομάρχη και 2 περιφερειάρχες (ο θεσμός της αιρετής Νομαρχίας αντικαταστάθηκε το 2010 από την Περιφέρεια) και 5 δημάρχους Καλαμάτας. Αλλά στο Δήμο Καλαμάτας ακόμα συζητούν για τα πολεοδομικά σχέδια της Βέργας, του Ασπροχώματος και της Μικρής Μαντίνειας... χωρίς να έχει πολεοδομηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο. Στην πραγματικότητα δεν συζητούν: Πρωταγωνιστούν σε ένα ανεπανάληπτο σίριαλ του παραλόγου, που μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει πια στους θεατές του.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει κανένα νόημα να αμφισβητήσουμε τις καλές προθέσεις των συνταγματολόγων, των πολιτικών, των γραφειοκρατών, των μελετητών, των δασολόγων, των ιδιοκτητών, και γενικώς όλων των εμπλεκομένων σε μια πολεοδομική μελέτη. Έτσι κι αλλιώς πιστεύουμε ότι η μόνο ελεύθερη έκφραση όλων των συμφερόντων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη. Μετά όμως από 27 χρόνια παραλογισμού, αποδεικνύεται πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι αναποτελεσματικός -και ότι τελικά προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να επιλύσει. Αποδεικνύεται επίσης ότι οι κοινωνικοί εταίροι δεν τολμούν να παραδεχτούν την αποτυχία γιατί φοβούνται πως θα τη χρεωθούν και γι’ αυτό συνεχίζουν να υπηρετούν (με το αζημίωτο, βεβαίως-βεβαίως) την ίδια αδιέξοδη πολιτική επί 27 ολόκληρα χρόνια.

Το μόνο που προστέθηκε τα τελευταία χρόνια στο θέατρο του παραλόγου είναι ο κάθε «τρελός του χωριού», που διαλαλεί όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι για το στεγαστικό πρόβλημα του Δήμου Καλαμάτας φταίει η... Αirbnb. Και οι Λωτοφάγοι τον πιστεύουν, επειδή έχουν ξεχάσει ότι στις 7 Νοεμβρίου 1995, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης υπέγραψε την απόφαση ανάθεσης των πολεοδομικών μελετών της Βέργας, της Μικρής Μαντίνειας και του Ασπροχώματος. Πέρασαν άλλωστε 27 ολόκληρα χρόνια. Πού να θυμούνται κι αυτοί...

lathanasis@gmail.com

 

Θανάσης Λαγός

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2023 11:43