Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 11:24

Ανάγκη εκσυγχρονισμού της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Ανάγκη εκσυγχρονισμού της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας

Η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας (ΚΑΚ) δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είναι, σύμφωνα με την αξιόπιστη ταξιδιωτική ιστοσελίδα tripadvisor.com, και ο 6ος πιο δημοφιλής προορισμός της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να έχει κάποιος διδακτορικό στις Οικονομικές Επιστήμες για να αντιληφθεί την αναπτυξιακή προοπτική της ΚΑΚ. Ούτε χρειάζεται να έχει το πολιτικό μέγεθος του… Ντε Γκολ ή του Χέλμουτ Κολ, για να μπορέσει να εκσυγχρονίσει την ΚΑΚ μετατρέποντάς την σε πυλώνα της πελοποννησιακής οικονομίας.

Το μόνο που χρειάζεται για να γίνει η ΚΑΚ μόνιμο εκθετήριο - πωλητήριο των αγροτοδιατροφικών προϊόντων ολόκληρης της Πελοποννήσου είναι πολιτική βούληση, για να ξεπεραστούν τα συνήθη εμπόδια που καθυστερούν κάθε εκσυγχρονιστική προσπάθεια στην Ελλάδα. Πρώτα από όλα όμως χρειάζεται οι τοπικοί άρχοντες να συνειδητοποιήσουν το ρόλο της αγροτοδιατροφικής παραγωγής στη σύγχρονη οικονομία και να ανοίξουν τις πόρτες της ΚΑΚ στα προϊόντα όλης της Πελοποννήσου. Έτσι και αλλιώς τα προϊόντα της Μεσσηνίας δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ντόπιων και των επισκεπτών. Άλλωστε αν δεν «φιλοξενήσει» η Καλαμάτα τα προϊόντα του Πάρνωνα, των Βατίκων, του Μαντινειακού Πεδίου και της Νεμέας, αυτά θα πωληθούν σε άλλη αγορά αφαιρώντας αξία από την ΚΑΚ και το ΑΕΠ της Μεσσηνίας.

Ο εκσυγχρονισμός της ΚΑΚ πρέπει να ξεκινήσει από την αλλαγή τόσο του χώρου διεξαγωγής της λαϊκής όσο και από την αναβάθμιση των πάγκων πώλησης σε μόνιμα κιόσκια που θα εγκατασταθούν στο δυτικό πεζοδρόμιο της οδού Σπάρτης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να πεζοδρομηθεί η οδός Σπάρτης ανατολικά της ΚΑΚ, αφού η κίνηση των οχημάτων εξυπηρετείται από την οδό Αρτέμιδος. Μόνο έτσι θα απελευθερωθεί το βόρειο πάρκινγκ που έχει «καταληφθεί» από τη λαϊκή και το οποίο κανένας δήμαρχος δεν τολμά να απελευθερώσει επειδή φοβάται το πολιτικό κόστος. Αν τοποθετηθούν και πάγκοι με καθίσματα στο εσωτερικό της αγοράς, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να καταναλώσει επί τόπου τα τρόφιμα και τα ποτά που αγόρασε, η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας θα αναβαθμιστεί σε κορυφαίο προορισμό της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και σε αστείρευτη πηγή εσόδων της Μεσσηνίας.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός