Κυριακή, 21 Μαϊος 2023 18:25

Ο μεγάλος πονοκέφαλος της επόμενης κυβέρνησης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Ο μεγάλος πονοκέφαλος της επόμενης κυβέρνησης

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών και το χρόνο σχηματισμού της η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πιέσεις από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία, προκειμένου η Δύση να ασχοληθεί απερίσπαστη με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτές τις πιέσεις αλλά και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, είτε επανεκλεγεί αύριο ο Ταγίπ Ερντογάν είτε εκλεγεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Όποιος πιστεύει ότι μια εκλογή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ευνοεί την Ελλάδα, απλώς υποτιμά τον αναθεωρητισμό και την ισχύ  των στρατιωτικών που αμφισβητούν όπως και ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν την ισχύ των διεθνών συμβάσεων και ειδικά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Από την άλλη πλευρά, όποιος πιστεύει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι μετριοπαθής και προβλέψιμος, απλώς υποτιμά τον αναθεωρητισμό και την ισχύ των ισλαμιστών, που ονειρεύονται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έτσι και αλλιώς ο αναθεωρητισμός της γειτονικής χώρας εδράζεται στους δύο πυλώνες του τουρκικού εθνικισμού και του ισλαμικού φονταμενταλισμού, που θεωρούν ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη υπερδύναμη, της οποίας ο «ζωτικός χώρος» εκτείνεται από τις δυτικές επαρχίες της Κίνας, όπου κατοικούν τουρκογενείς εθνοτικές ομάδες, έως την Αραβία και την Αφρική, όπου κυριαρχούν οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί.

Εσχάτως τόσο οι Τούρκοι εθνικιστές όσο και οι Τούρκοι ισλαμιστές παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απροθυμία της Δύσης να εμπλακεί ενεργά σε πολεμικές συγκρούσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας θα ενισχυθούν υπέρμετρα αν η Δύση αναγνωρίσει de facto την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία. Αντιθέτως αν η Δύση θέσει φρένο στον ρωσικό επεκτατισμό είναι βέβαιο πως θα υπάρξει και αναχαίτιση των επεκτατικών σκέψεων της Άγκυρας. Έτσι και αλλιώς όμως η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να ενισχύσει τη θέση της στο ΝΑΤΟ και στη διεθνή κοινότητα. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι η Δύση δεν θέλει να ανοίξει ένα δεύτερο πολεμικό μέτωπο στην Ευρώπη και για αυτό θα επιχειρήσει τους επόμενους μήνες να παρασύρει την Ελλάδα σε έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης συμπεριλαμβανομένης και της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Αιγαίου.

Και κάπου εδώ θα ξεκινήσουν τα μεγάλα προβλήματα της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης, που γνωρίζει αφενός ότι δεν μπορεί να αρνηθεί το διάλογο επειδή θα κατηγορηθεί για υπονόμευση του ΝΑΤΟ και αφετέρου ότι δεν μπορεί να κάτσει στο «τραπέζι των αμοιβαίων παραχωρήσεων» γιατί υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω ενίσχυσης του τουρκικού επεκτατισμού. Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό μέτωπο η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με τους υπερπατριώτες, που από τώρα καταγγέλλουν τις «Πρέσπες του Αιγαίου» όσο και με την πέμπτη φάλαγγα του ρωσικού επεκτατισμού, που ονειρεύεται διάλυση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για να πάρει τη ρεβάνς της ήττας της στον Ψυχρό Πόλεμο. Η συνέχεια στις… κάλπες.  

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαϊος 2023 10:54

NEWSLETTER