Σάββατο, 20 Μαϊος 2023 19:06

Ολο το έτος του Μοριά ένας… Απρίλης της Ρόδου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fraport, φέτος τον Απρίλιο αφίχθηκαν στο Αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου 250.323 επιβάτες διεθνών πτήσεων.

Αν όλο το 2023 στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» αφιχθούν συνολικά… 200.000 επιβάτες διεθνών πτήσεων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας θα φωτίσει τον ουρανό της Τρίπολης με βεγγαλικά -αλλά κι ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος θα ρίξει περισσότερα πυροτεχνήματα απ’ όσα έριξε η Νάπολι όταν κατέκτησε πριν από λίγες μέρες το πρωτάθλημα Ιταλίας μετά από 33 χρόνια. Μη τρομάζετε άδικα όμως, δεν θα πληρώσουν βεγγαλικά ο κ. Νίκας και ο κ. Βασιλόπουλος, αφού για μια ακόμα ολόκληρη χρονιά η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος θα έχουν λιγότερες αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών από όσες έχει η Ρόδος μόνο τον Απρίλιο. Αυτό από μόνο του είναι ακόμα πιο τρομακτικό, βέβαια.

Αλλά (όπως έχω επισημάνει πολλές φορές και στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, στην οποία είμαι μέλος μετά από εισήγηση της πρώην προέδρου Ελένης Αλειφέρη), η τουριστική ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με δειλά βηματάκια και με… πενταροδεκάρες. Ειδικά ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει αρχικά να δεκαπλασιάσει τον φτωχό του προϋπολογισμό για την τουριστική προβολή και στη συνέχεια να δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την προσέλκυση πτήσεων στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος». Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επίσης πρέπει να πολλαπλασιάσει τις δαπάνες προβολής του τουριστικού προϊόντος, διαφημίζοντας ταυτόχρονα τον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» τόσο στη διεθνή τουριστική αγορά όσο και στην τοπική αγορά, που εξακολουθεί να προβάλλει ως πύλη της Πελοποννήσου το «Ελ. Βενιζέλος». Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο στις αρχές του 21ου αιώνα να μην ξέρει ούτε η γειτονική Λακωνία πως υπάρχουν πτήσεις από Καλαμάτα για Θεσσαλονίκη και Λονδίνο.

Σε κάθε περίπτωση, η Καλαμάτα, η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος θα αναπτυχθούν τουριστικά μόνο αν την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο καταφέρουν να προσελκύσουν ετησίως τους τριπλάσιους αλλοδαπούς επισκέπτες από όσους φιλοξενεί η Ρόδος μόνο τον Απρίλιο. Και θα το καταφέρουν αυτό μόνο αν βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προσελκύσουν διεθνείς πτήσεις στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος». Η τρέχουσα τετραετία χάθηκε, γιατί οι τοπικές αρχές πίστεψαν ότι θα βάψουν αυγά με… πενταροδεκάρες. Ελπίζουμε να μη χαθεί και η επόμενη τετραετία.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Μαϊος 2023 19:09