Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 11:16

Η Μεσσηνία σε συμπληγάδες

Γράφτηκε από τον

Η Μεσσηνία σε συμπληγάδες

Η Μεσσηνία δεν περιμένει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μόνο απαντήσεις για τη χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, για τον οποίο γράψαμε στο χθεσινό άρθρο.

Η Μεσσηνία, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, περιμένει μεταξύ άλλων αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα, με στόχο να επιταχυνθούν τόσο οι διαγωνιστικές διαδικασίες όσο και ο ρυθμός υλοποίησής τους. Ο νομός περιμένει επίσης απελευθέρωση των ιδιοκτησιών τόσο από τη μέγγενη των δασικών χαρτών όσο και από τις δικαστικές αποφάσεις που απαγορεύουν την εκτός σχεδίου δόμηση, ενώ η εφαρμογή των πολεοδομικών μελετών καθυστερεί όπως στην περίπτωση της Βέργας, της Μικρής Μαντίνειας και του Ασπροχώματος περίπου 25 χρόνια. Αν δεν αλλάξουν όλα αυτά εντός της επόμενης διετίας, η σύνθλιψη της μεσσηνιακής οικονομίας στις συμπληγάδες της δημογραφικής συρρίκνωσης και των χαμηλών εισοδημάτων ενδέχεται να προκαλέσει αναπόφευκτη καταστροφή.

Ειδικά για τα δημόσια έργα, κύριε πρωθυπουργέ, δεν χρειάζεται να μελετήσετε τους φουσκωμένους φακέλους των μεγάλων έργων για να καταλάβετε τις αιτίες που καθυστερούν. Αρκεί να μελετήσετε το έργο ανάπλασης της πλατείας της Υπαπαντής και θα διαπιστώσετε σε λίγα λεπτά ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου. Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 και το έργο της ανάπλασης έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε 300 ημερολογιακές ημέρες. Σήμερα 807 ημέρες μετά την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, το έργο φυσικά δεν έχει ολοκληρωθεί. Ειλικρινά δεν έχει κανένα νόημα να αναζητήσουμε για μια ακόμα φορά τους υπεύθυνους της καθυστέρησης και να καταλήξουμε ότι για όλα φταίει ο… Χατζηπετρής.

Το θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα πρέπει να αλλάξει εντός του τρέχοντος έτους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί ακόμα μια τετραετία χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί βασικές υποδομές που μια κανονική χώρα έχει το αργότερο από τα τέλη του περασμένου αιώνα. Η καθυστέρηση της διαγωνιστικής διαδικασίας παραχώρησης του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», της έναρξης των εργασιών κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη και της ολοκλήρωσης του δρόμου Τζάνε - Καλαμάτα, απλώς επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές. Από εκεί και πέρα η απελευθέρωση των ιδιοκτησιών από τα δασαρχεία και τους περιβαλλοντολόγους είναι αναγκαία προϋπόθεση όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη αλλά για να μη λέμε κάθε χρόνο ότι τα απάτητα βουνά όμορφα καίγονται. Και δυστυχώς εξαιτίας της ερήμωσης της υπαίθρου πλέον καίγονται και οι απάτητοι κάμποι.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός