Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023 21:21

Ανακύκλωση για τα μάτια του κόσμου

Γράφτηκε από τον

Ανακύκλωση για τα μάτια του κόσμου

∆εν γνωρίζω αν γίνεται διαλογή και ανακύκλωση των απορριμμάτων που συλλέγονται από τα καλαθάκια των δήμων της Μεσσηνίας.

Έτσι κι αλλιώς όμως, οι μικροί κάδοι με τα σύμμικτα σκουπίδια αφενός προκαλούν άσχημη εντύπωση στους Ευρωπαίους επισκέπτες και, αφετέρου, αποδεικνύουν ότι η ανακύκλωση παραμένει ακόμα ζητούμενο, παρά τα μικρά δειλά βήματα που έχουν γίνει. Προσωπικά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν γίνεται διαλογή των οργανικών απορριμμάτων στην πηγή, ούτε γιατί δεν υπάρχουν διαφορετικοί κάδοι ανακύκλωσης για γυαλί, αλουμίνιο κ.λπ., ούτε γιατί δεν επιστρέφονται χρήματα στους πολίτες που κάνουν ανακύκλωση (όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις). Αντιθέτως, σε αυτές τις συνθήκες καταλαβαίνω τον μέσο πολίτη που πετάει το ανακυκλώσιμο μπουκάλι στο μικρό καλαθάκι με τα σύμμικτα σκουπίδια, αντί να το κουβαλήσει εκατοντάδες μέτρα μέχρι να βρει έναν μπλε κάδο ανακύκλωσης. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πώς οι τοπικοί άρχοντες, ενώ δήθεν ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος, αδιαφορούν σε τέτοιο βαθμό για την ανακύκλωση, ώστε τελικά να έχουν να διαχειριστούν μεγαλύτερο (και άρα ακριβότερο) όγκο απορριμμάτων.

Θα μου πείτε: Μέχρι προχθές οι περισσότεροι δήμαρχοι πετούσαν τα σκουπίδια σε ρέματα κι εσύ ζητάς καλλιγραφίες από τη… μυλωνού; Προφανώς και δεν ζητώ το αδύνατο. Ούτε περιμένω να γίνει Τοσκάνη η Μεσσηνία από τη μια μέρα στην άλλη. Έτσι κι αλλιώς ξέρω τις δυνατότητες των τοπικών αρχόντων και δεν τους συγκρίνω με τους Μεδίκους για να περιμένω μια νέα… Αναγέννηση. Περιμένω όμως να αφήσουν (έστω και μετά τις εκλογές) τα πανηγύρια και τις χειραψίες, προκειμένου να ασχοληθούν με την ταπεινή καθημερινότητα, και κυρίως με την καθαριότητα των πόλεων και των χωριών. Περιμένω επιτέλους να ασχοληθούν ουσιαστικά με την ανακύκλωση και τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, γιατί μόνο έτσι θα μειωθεί το κόστος διαχείρισης και δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετα τέλη οι δύσμοιροι δημότες.

Αν βάλουν και πρόστιμο στους επαγγελματίες που πετούν μπουκάλια στους κάδους με τα σύμμικτα απορρίμματα, θα πιστέψω ότι πράγματι νοιάζονται και για το κοινό καλό και δεν τους ενδιαφέρει μόνο η επανεκλογή τους.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός