Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 12:03

Οι ορκισμένοι εχθροί του Πέτρου Θέμελη

Γράφτηκε από τον

Οι ορκισμένοι εχθροί του Πέτρου Θέμελη

Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, όπως όλοι οι πρωτοπόροι που γράφουν Ιστορία με το έργο τους, για να αναδείξει την Αρχαία Μεσσήνη αφενός αξιοποίησε όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες και, αφετέρου, δεν δίστασε να συγκρουστεί με τo κοντόφθαλμο κατεστημένο που στέκεται εμπόδιο σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

Προφανώς, για τους τρόπους με τους οποίους ο καθηγητής αξιοποίησε τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, τους εθνικούς πόρους και τις ιδιωτικές χορηγίες, θα μιλήσουν και θα γράψουν στο μέλλον οι ειδικοί και οι επαΐοντες. Για τη σύγκρουση όμως του Πέτρου Θέμελη με τα κοντόφθαλμα συμφέροντα οφείλουμε να γράψουμε εμείς που βιώσαμε, μεταξύ άλλων, την αγωνία και τη στενοχώρια του όταν το 2014 τον κατηγορούσαν πως μετατρέπει «την ανασκαφική έρευνα από επιστημονική διαδικασία σε τουριστική ατραξιόν»… καταθέτοντας μάλιστα και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Οφείλουμε επίσης να γράψουμε ότι για πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια, στον αρχαιολογικό χώρο τον οποίο ανέδειξε δεν πουλιόταν το βιβλίο του Πέτρου Θέμελη για την Αρχαία Μεσσήνη, επειδή κάποιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονταν με αυτόν τον τρόπο για τη διοργάνωση συναυλιών και εκθέσεων εκτός του ωραρίου τους -αν και πληρώνονταν για αυτό. Τέλος, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι φέτος το καλοκαίρι, την ώρα που ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης νοσηλευόταν ασθενής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, κάποιοι αφελείς επιχείρησαν να αμαυρώσουν το έργο του. Εννοείται ότι δεν θα κάνουμε τη χάρη στους ορκισμένους εχθρούς του καθηγητή Πέτρου Θέμελη να γράψουμε τα ονόματά τους.

Οι πράξεις τους αξίζουν να καταδικαστούν στην αιώνια λήθη. Υπενθυμίζουμε όμως τις αναίσχυντες συμπεριφορές, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι υποκριτές ότι δεν θα αφεθεί απροστάτευτο το έργο του καθηγητή Πέτρου Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνη. Οφείλουμε να το προστατεύσουμε, όχι μόνο όσοι βιώσαμε τις αγωνίες του και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, αλλά κυρίως, όσοι σιώπησαν τις ώρες που τον πολεμούσαν τα κοντόφθαλμα συμφέροντα και οι αριβίστες της πολιτικής και του συνδικαλισμού. Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα και ήταν αναμενόμενο να κάνει ορκισμένους εχθρούς του τους οπαδούς της στασιμότητας και της ακινησίας. Και φυσικά, για να μην παρεξηγηθούμε, δεν θεωρούμε εχθρούς όσους διαφωνούσαν με τις καινοτόμες ιδέες του για την έκθεση των ευρημάτων εκτός μουσείων.

Ορκισμένοι εχθροί του καθηγητή Πέτρου Θέμελη ήταν και παραμένουν όσοι φθονούν το έργο του επειδή άλλαξε τη Μεσσηνία, ενώ εκείνοι, ανομολόγητα, δεν θέλουν ν’ αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα. Όσοι διαβάσουν την τελευταία επιφυλλίδα του καθηγητή Πέτρου Θέμελη στην «Ε» με τίτλο «Φθόνος και μίσος ως αυτοκαταστροφικοί κύκλοι», θα καταλάβουν όχι μόνο ποιους εννοεί, αλλά και από ποιους πρέπει να προστατευτεί το έργο του στην Αρχαία Μεσσήνη, που κοσμεί και αναδεικνύει ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 12:07