Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 10:06

Επένδυση προσδοκιών σε επιδοτούμενους δρόμους

Γράφτηκε από τον

Επένδυση προσδοκιών σε επιδοτούμενους δρόμους

Οι προεργασίες για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη δείχνουν αφενός ότι έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για τη χάραξή του και αφετέρου ότι η κατασκευή του θα ξεκινήσει το νωρίτερο την άνοιξη του 2024 και άρα όλα τα τμήματά του θα παραδοθούν στην κυκλοφορία, εκτός απροόπτου, τους πρώτους μήνες του 2028.

Υπενθυμίζοντας ότι ο διαγωνισμός για το έργο ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το 2019, αξίζει να επισημάνουμε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε το τελικό κόστος, αφού οι αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις που έχουν προβλεφθεί (ειδικά στο τμήμα Ασπρόχωμα - Μεσσήνη) είναι τουλάχιστον υποτιμημένες.

Ουσιαστικά για μια ακόμα φορά θα κατασκευαστεί ένας δρόμος αλά ελληνικά, με σχεδιασμό που ξεκίνησε στις αρχές του 21ου αιώνα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και θα παραδοθεί στην κυκλοφορία σχεδόν μετά από τριάντα χρόνια σε οδηγούς που δεν γνωρίζουν αν θα επιτρέπεται τότε να αγοράσουν αυτοκίνητο με μηχανή εσωτερικής καύσης ή αν θα πωλούνται μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Για να τηρηθεί η… ελληνική παράδοση χρειάστηκε να πεταχτεί στο καλάθι των αχρηστών, χωρίς καμία μάλιστα εξήγηση, η αρχική μελέτη που είχε χρηματοδοτήσει ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς επίσημη εξήγηση από χείλη αιρετών, απορρίφθηκαν τόσο οι προτάσεις για κατασκευή του δρόμου με επέκταση της σύμβασης του «Μορέα» όσο και το σχέδιο της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά για ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όλα αυτά βέβαια δεν εμπόδισαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πιστώσει το έργο στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ στην πραγματικότητα είναι έργο της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα - Πάνου Καμμένου, με το οποίο συμφώνησε από την αρχή ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, ενώ διαφωνούσε ο Παναγιώτης Νίκας.

Προσωπικά έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι ο δρόμος πρέπει να ξεκινά από τον κόμβο του «Μορέα» δίπλα στο Αεροδρόμιο με πρόβλεψη για τη διατήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά στη δημοκρατία προφανέστατα αποφασίζει η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απόψεις των φυσικών και νομικών προσώπων. Από εκεί και πέρα, τόσο οι κυβερνητικές αποφάσεις όσο και η βούληση της τοπικής κοινωνίας κρίνονται για την αποτελεσματικότητά τους στη μακροχρόνια περίοδο με αυστηρά οικονομικά κριτήρια. Και η υπερεπένδυση προσδοκιών στο αυτοκινητόδρομο Α7 αποδείχθηκε φενάκη, αφού μεταξύ άλλων οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει επιδοτήσεις πάνω από 100 εκ. ευρώ στον «Μορέα». Ελπίζουμε να μην γίνουμε για μια ακόμα φορά στο ίδιο έργο θεατές

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISS

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 10:10