Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 13:25

Αντί για πανήγυρι έναρξη τουριστικής σεζόν και εκθέσεις στη γιορτή της Υπαπαντής

Γράφτηκε από τον

Αντί για πανήγυρι έναρξη τουριστικής σεζόν και εκθέσεις στη γιορτή της Υπαπαντής

Στις 5 Φεβρουαρίου 2022, όταν σχεδόν κανένας δεν τολμούσε ακόμα να αμφισβητήσει ανοιχτά και δημόσια τις αποφάσεις του πρώην δημάρχου Καλαμάτας και περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, η στήλη στο άρθρο με τίτλο «Δέκα χρόνια χωρίς πανηγύρι της Υπαπαντής» διαπίστωνε ότι:

«Μία δεκαετία μετά την κατάργηση του πανηγυριού της Υπαπαντής, ο απολογισμός για την Καλαμάτα και το ταμείο των επιχειρήσεων είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αρνητικός, αφού έχει μειωθεί σημαντικά τόσο ο αριθμός των επισκεπτών όσο και ο χρόνος που ξοδεύουν οι προσκυνητές στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα». Το άρθρο κατέληγε με την πρόταση: «Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να ανακοπεί η μείωση του αριθμού των προσκυνητών της Υπαπαντής, η δημοτική αρχή Καλαμάτας οφείλει να ανοίξει το διάλογο για τη μετεξέλιξη του πανηγυριού σε μια μεγάλη γιορτή, με πρωταγωνιστές τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές επιχειρήσεις. Το κόψιμο του κεφαλιού δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση για τον πονοκέφαλο».

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, στο άρθρο με τίτλο «Πανηγύρι της Υπαπαντής στην Αγορά της Καλαμάτας» η στήλη τόνιζε τα εξής: «… Αξίζει να επισημάνουμε ότι σε όλο τον κόσμο οι εμποροπανηγύρεις προσελκύουν χιλιάδες ή εκατομμύρια επισκέπτες και μόνο η ψευδοαριστοκρατία της Καλαμάτας πιστεύει ότι το πανηγύρι της Υπαπαντής προσβάλλει την αισθητική της πόλης. Στην πραγματικότητα το πανηγύρι βρέθηκε στο στόχαστρο των αντικαπιταλιστών, που μισούν το εμπόριο και μιας αμόρφωτης οικονομικής ελίτ, που μισεί το λαό και την καταγωγή της. Η αισθητική και η οργάνωση κάθε εκδήλωσης αποτελούν ξεχωριστό ζήτημα. Αλλά ας ξεκαθαρίσουμε ότι καθετί το λαϊκό δεν είναι και άσχημο! Ανεξάρτητα δε από τις προθέσεις όσων κατάργησαν το πανηγύρι της Υπαπαντής, τα πέτρινα χρόνια του διαχωρισμού της θρησκευτικής γιορτής από την εμπορική δραστηριότητα μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των επισκεπτών της Καλαμάτας, με συνέπεια να μειωθούν τα έσοδα όλων των επιχειρήσεων. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας πρέπει άμεσα να λάβει απόφαση για τη διοργάνωση του πανηγυριού της Υπαπαντής, που θα μπορούσε ιδανικά να στηθεί ανατολικά της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας: στο δυτικό πεζοδρόμιο και στο οδόστρωμα της οδού Σπάρτης, από τη γέφυρα της Λεΐκων μέχρι τη γέφυρα της Σπάρτης. Η διοργάνωση του πανηγυριού σε αυτόν το χώρο δεν εμποδίζει ούτε την κυκλοφορία των οχημάτων ούτε τη διοργάνωση παράλληλης έκθεσης με τοπικά προϊόντα στις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, μετά από δύο ακόμα χαμένα χρόνια, αποφάσισε επιτέλους να ανοίξει το διάλογο για το νέο πανηγύρι της Υπαπαντής. Συμμετέχοντας στο διάλογο όπως πάντα με προτάσεις (που επιδεικτικά αγνοούνται τις περισσότερες φορές), θέλουμε να επισημάνουμε πως η γιορτή της Υπαπαντής και οι εκθέσεις των πελοποννησιακών προϊόντων θα πρέπει να ταυτιστούν με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν και την παρουσίαση του προορισμού σε Έλληνες και Ευρωπαίους δημοσιογράφους. Έτσι και αλλιώς η σεζόν ανοίγει κάθε χρόνο στις 18 Φεβρουαρίου με πτήσεις από την Ευρώπη. Μπορεί να ξεκινά όμως με πτήσεις προσκεκλημένων Ευρωπαίων δημοσιογράφων που θα έρχονται για τη μεγάλη ετήσια γιορτή της Υπαπαντής και τις εκθέσεις πελοποννησιακών προϊόντων στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, στο οδόστρωμα της οδού Σπάρτης, από τη γέφυρα της Λεΐκων μέχρι τη γέφυρα της Σπάρτης και μελλοντικά σε έναν μεγάλο εκθεσιακό χώρο στις σημερινές εγκαταστάσεις των συνεργείων της ΔΕΥΑΚ. Ας τελειώνουμε επιτέλους με τη μιζέρια και την εσωστρέφεια.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 13:41