Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 21:45

Πανηγύρι της Υπαπαντής στην Αγορά της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Πανηγύρι της Υπαπαντής στην Αγορά της Καλαμάτας

 

Ανεξάρτητα από την προοπτική αναβάθμισης του πανηγυριού της Μεσσήνης σε παμπελοποννησιακή έκθεση, ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να προγραμματίσει εγκαίρως τη διοργάνωση του πανηγυριού της Υπαπαντής, θέτοντας τέλος στο αποτυχημένο πείραμα διαχωρισμού της θρησκευτικής γιορτής από την εμπορική δραστηριότητα.

Ανοίγοντας μικρή παρένθεση, αξίζει να επισημάνουμε ότι σε όλο τον κόσμο οι εμποροπανηγύρεις προσελκύουν χιλιάδες ή εκατομμύρια επισκέπτες και μόνο η ψευδοαριστοκρατία της Καλαμάτας πιστεύει ότι το πανηγύρι της Υπαπαντής προσβάλλει την αισθητική της πόλης. Στην πραγματικότητα το πανηγύρι βρέθηκε στο στόχαστρο των αντικαπιταλιστών που μισούν το εμπόριο και μιας αμόρφωτης οικονομικής ελίτ που μισεί το λαό και την καταγωγή της. Η αισθητική και η οργάνωση κάθε εκδήλωσης αποτελούν ξεχωριστό ζήτημα. Αλλά ας ξεκαθαρίσουμε ότι καθετί το λαϊκό δεν είναι και άσχημο!

Ανεξάρτητα δε από τις προθέσεις όσων κατάργησαν το πανηγύρι της Υπαπαντής, τα πέτρινα χρόνια του διαχωρισμού της θρησκευτικής γιορτής από την εμπορική δραστηριότητα μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των επισκεπτών της Καλαμάτας, με συνέπεια να μειωθούν τα έσοδα όλων των επιχειρήσεων. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας πρέπει άμεσα να λάβει απόφαση για τη διοργάνωση του πανηγυριού της Υπαπαντής, που θα μπορούσε ιδανικά να στηθεί ανατολικά της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας: στο δυτικό πεζοδρόμιο και στο οδόστρωμα της οδού Σπάρτης, από τη γέφυρα της Λεΐκων μέχρι τη γέφυρα της Σπάρτης. Η διοργάνωση του πανηγυριού σε αυτόν το χώρο δεν εμποδίζει ούτε την κυκλοφορία των οχημάτων ούτε τη διοργάνωση παράλληλης έκθεσης με τοπικά προϊόντα στις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός