Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024 21:42

Γιατί αποκλίνει η Πελοπόννησος

Γράφτηκε από τον

Γιατί αποκλίνει η Πελοπόννησος

«Η δυναμικότητα των ξενοδοχείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου την τελευταία δεκαετία απέκλινε από τις ανεπτυγμένες τουριστικά Περιφέρειες, αφού μεταξύ των ετών 2014 και 2023 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προστέθηκαν μόνο 1.890 κλίνες, ενώ την ίδια περίοδο στο Νότιο Αιγαίο προστέθηκαν 41.588 κλίνες,  στην Κρήτη προστέθηκαν 29.278, στα Ιόνια Νησιά 15.838, στην Αττική 8.152 και στην Κεντρική Μακεδονία 4.527 κλίνες.

Η απόκλιση αντικατοπτρίζει την αποτυχία της περιφερειακής πολιτικής στον τομέα της προσέλκυσης τουριστικών επενδύσεων και αποδεικνύει πως δεν προσφέρουν τίποτα στον τόπο οι πολιτικοί που λειτουργούν μόνο ως φωτογραφικό ντεκόρ στον εκάστοτε επισκέπτη υπουργό».

Σε μια κανονική Περιφέρεια το παραπάνω απόσπασμα από ρεπορτάζ της «Ε» με την υπογραφή του γράφοντα, θα άνοιγε τον δημόσιο διάλογο για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, αφού η αδυναμία προσέλκυσης τουριστικών επενδύσεων εκτός μεταξύ πολλών άλλων συνεπειών αποδυναμώνει και το επικοινωνιακό αφήγημα όλων των κυβερνήσεων και όλων των τοπικών αρχών της τελευταίας δεκαετίας. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όμως το ρεπορτάζ θα περάσει ασχολίαστο, επειδή οι πολίτες εξακολουθούν να επιλέγουν αιρετούς που φωτογραφίζονται σε γιορτές και πανηγύρια αδιαφορώντας επιδεικτικά για τα προβλήματα της οικονομικής στασιμότητας και της δημογραφικής συρρίκνωσης.

Οι αριθμοί επίσης διαψεύδουν τους υπουργούς Τουρισμού που χάιδευαν τα αυτιά των ψηφοφόρων της Πελοποννήσου, ενώ γνώριζαν ότι ανοίγει το χάσμα που χωρίζει την Περιφέρεια από τις ανεπτυγμένες τουριστικά Περιφέρειες. Ανεξάρτητα όμως από τις ευθύνες των αιρετών, οι αριθμοί αναδεικνύουν την ανάγκη αναθεώρησης της περιφερειακής οικονομικής πολιτικής, που εστίασε στην αγορά της Αττικής αγνοώντας την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Η πολιτική, οικονομική και πνευματική ηγεσία της Πελοποννήσου πίστεψαν ότι αρκούν οι επισκέπτες της Αττικής για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας. Και όταν κάποιος τους έδειχνε το αεροδρόμιο και την Ευρώπη, εκείνοι αλληθώριζαν και κοιτούσαν άλλοτε τα λιμάνια της Λιβύης και άλλοτε τη Μόσχα περιμένοντας το «ξανθό γένος» να έρθει για θρησκευτικό τουρισμό στα μοναστήρια της Πελοποννήσου.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI