Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 15:47

Αγωνιστική αντίσταση για τις δομές του 1950

Γράφτηκε από τον

Αγωνιστική αντίσταση για τις δομές του 1950

Τα μαντάτα έφτασαν: Η Ελλάδα τερμάτισε δεύτερη από το τέλος, στην 26η θέση, ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον δείκτη του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το 2023 με βάση τις Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης.

Συγκεκριμένα, η Eurostat ανακοίνωσε πως η Βουλγαρία κατείχε την τελευταία θέση στην Ευρώπη, με 64 μονάδες (μέσος όρος ΕΕ: 100), ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 67 μονάδες.

Μην ανησυχείτε όμως: Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έκρινε πως δεν χρειάζεται αλλαγή στον… δικαστικό χάρτη. Άρα, η Βουλγαρία μπορεί άνετα να μας προσπεράσει, καθώς εμείς επιλέγουμε να διατηρήσουμε άθικτες τις δομές που οδηγούν σε στασιμότητα. Γιατί τρολάρω το Περιφερειακό Συμβούλιο; Αυτοί αυτοτρολάρονται, προβάλλοντας δήθεν αντίσταση στην Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία προτείνει αλλαγές στον δικαστικό χάρτη με στόχο την επιτάχυνση της λήψης δικαστικών αποφάσεων.

Στην ουσία, βιώνουμε μια επανάληψη των «αντιμνημονιακών αγώνων», καθώς οι κοινωνικοί εταίροι και οι αιρετοί αντιστέκονται σθεναρά σε κάθε πρόταση εκσυγχρονισμού των αναχρονιστικών ελληνικών δομών και υποδομών. Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση και φορείς δεν επιθυμούν καμιά αλλαγή στην Ελλάδα. Προτιμούν ατελείωτες διαπραγματεύσεις, με στόχο τη διατήρηση των υφιστάμενων δομών, οι οποίες εξυπηρετούν τις ανάγκες του 1950. Ο υφιστάμενος χάρτης των υπηρεσιών υγείας, δικαιοσύνης, ασφάλειας, εκπαίδευσης κ.λπ. δημιουργήθηκε με βάση τα δημογραφικά στοιχεία του προηγούμενου αιώνα, όταν τα χωριά άνθιζαν με παιδιά και τα καφενεία των κωμοπόλεων γέμιζαν με νεολαία. Σήμερα, τα χωριά κατοικούνται μόνο από υπερήλικες, ενώ οι νέοι φεύγουν από τις κωμοπόλεις.

Κανένα κόμμα, όμως, και καμιά παράταξη δεν δείχνει πρόθεση να αναθεωρήσει τους αναχρονιστικούς χάρτες των υπηρεσιών. Αντιθέτως, όλα τα κόμματα και οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις αναπαράγουν (με διαφορετικά λόγια) το αφήγημα της «αγωνιστικής αντίστασης», που οδήγησε τη χώρα σε τρία μνημόνια και δεκαετή ύφεση. Στον αντίποδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, που επίσης βίωσαν μνημόνια, εφάρμοσαν άμεσα τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και πλέον έχουν ξεπεράσει την Ελλάδα σε οικονομικές επιδόσεις. Ακόμα και οι πρώην κομμουνιστικές χώρες (πλην της Βουλγαρίας) έχουν αφήσει την Ελλάδα πίσω, καθώς επιδιώκουν μεγάλες επενδύσεις και δεν διαδηλώνουν με μαύρες σημαίες ενάντια στο κεφάλαιο και τις… ανεμογεννήτριες.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός