Σάββατο, 25 Μαϊος 2024 13:16

Ρεαλιστική αποτίμηση ενός καλού τριμήνου του κλάδου της εστίασης στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον

Ρεαλιστική αποτίμηση ενός καλού τριμήνου του κλάδου της εστίασης στη Μεσσηνία

Ο διπλασιασμός του κύκλου εργασιών των μεσσηνιακών καταστημάτων εστίασης κατά την εξαετία 2019-2024, σε συνδυασμό με τη βράβευση 12 μεσσηνιακών εστιατορίων στα FNL Best Restaurant Awards, μαρτυρά μια δυναμική στον κλάδο. Ωστόσο, η άποψη αυτή οφείλει να τεκμηριώνεται με σύνεση, αποφεύγοντας τον υπερβολικό ενθουσιασμό για την πορεία της οικονομίας του νομού.

Καταρχάς η αύξηση του τζίρου της μεσσηνιακής εστίασης κατά 97,9% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αν και εντυπωσιακή δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά 91,3% και στην Ελλάδα συνολικά κατά 83,6%. Επιπρόσθετα, αξίζει να τονιστεί πως η άνοδος του τζίρου την τελευταία εξαετία οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως

α) η άνοδος του τιμάριθμου,

β) η μείωση της γκρίζας οικονομίας μέσω της χρήσης ηλεκτρονικού χρήματος και

γ) η ραγδαία αύξηση των παραγγελιών στο σπίτι μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σε κάθε περίπτωση η αύξηση του τζίρου της εστίασης το πρώτο τρίμηνο του έτους στη Μεσσηνία δεν οφείλεται στον τουρισμό από το εξωτερικό, αφού τα στοιχεία των αφίξεων στον Αερολιμένα της Καλαμάτας δείχνουν ότι δεν υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση των αλλοδαπών επισκεπτών. Αντιθέτως, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, είναι ορατή τα τελευταία χρόνια η αύξηση των Ελλήνων επισκεπτών κυρίως από την Αττική και την Πελοπόννησο. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες οι Έλληνες επισκέπτες της Μεσσηνίας συντηρούν μεγάλο αριθμό καταστημάτων εστίασης που παραμένουν ανοιχτά και εκτός θερινής σεζόν. Κλείνοντας τα σχόλια για τα ποσοτικά στοιχεία, υπενθυμίζουμε πως το καλύτερο τρίμηνο για την εστίαση είναι πάντα το τρίτο, με τριπλάσιο τζίρο σε σχέση με το πρώτο.

Σχολιάζοντας τις διακρίσεις των μεσσηνιακών εστιατορίων στα FNL Best Restaurant Awards απλώς θα καταγράψουμε ότι τα 5 από τα 12 εστιατόρια που βραβεύτηκαν λειτουργούν στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino. Από εκεί και πέρα, ας εξαγάγει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα τόσο για την αγορά της εστίασης όσο και για την προοπτική της ανάδειξης της μεσσηνιακής γαστρονομίας. Είναι σημαντικό, όμως, η ανάπτυξη του κλάδου να μην στηρίζεται σε άκριτες ερμηνείες δεδομένων, αλλά σε ρεαλιστική αξιολόγηση και στρατηγική προώθηση.

 lathanasis@yahoo.gr

 Θανάσης Λαγός