Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 17:20

Αγώνας για φτηνά μοχίτο στην Ψαρού

Γράφτηκε από τον

Αγώνας για φτηνά μοχίτο στην Ψαρού

Από την πρώτη μέρα που το διάβασα μέχρι σήμερα, προσπαθώ να καταλάβω γιατί αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για την κυβέρνηση η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στη Μύκονο και στη Σαντορίνη.

Αλλά όσο κι αν προσπαθώ, δεν μπορώ να κατανοήσω τον αγώνα για φτηνά μοχίτο στην παραλία της Ψαρούς, την ώρα μάλιστα που οι ιδιοκτήτες ακινήτων όλης της Ελλάδας θα κληθούν για ακόμα μια χρονιά να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ακόμα και για τον βοσκότοπο που έχουν στην Κάτω Ραχούλα. Οπως φαίνεται όμως, και η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου αποφάσισε να ακολουθήσει την αδιέξοδη οικονομική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που απλώς φέρνει πιο κοντά στα βράχια το καράβι της οικονομίας. 

Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών  και του Βερολίνου ενδιαφέρονται περισσότερο να κάνουν επίδειξη ισχύος και ελάχιστα για την ουσία των μέτρων που προτείνει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση. Γι' αυτό οι πιστωτές μάλλον θα δεχτούν να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα μοχίτο της Ψαρούς, επειδή θεωρούν ότι το μέτρο αυτό θα απέφερε τα ίδια έσοδα με την πληρωμή με κάρτα των συναλλαγών άνω των 70 ευρώ, η οποία θα καθιερωθεί στα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων. 

Καταρχάς, όλοι έχουν δίκιο, γιατί τόσο η αύξηση του ΦΠΑ στα μοχίτο όσο και η καθιέρωση των συναλλαγών με κάρτα θα αποδώσουν το ίδιο ποσό στο δημόσιο ταμείο. Για την ακρίβεια... δεν θα προσθέσουν ούτε 1 ευρώ. Συγκεκριμένα: Ακόμα κι αν ο συντελεστής ΦΠΑ στη Μύκονο πάει 50%, κανένας δεν θα τον αποδίδει, όπως δεν τον αποδίδει και σήμερα, αφού γνωρίζει πως δεν θα τιμωρηθεί. Αν εφαρμοστεί το μέτρο των συναλλαγών με κάρτες, θα γίνει της... κατάτμησης και καμία δαπάνη δεν θα ξεπερνά τα 70 ευρώ. Για ένα γεύμα αξίας 80 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση θα κοπούν δύο αποδείξεις των 40 ευρώ (και δεν θα αποδοθεί φυσικά ο ΦΠΑ) - ενώ στη χειρότερη περίπτωση δεν θα εκδοθεί καμία απόδειξη για τον πελάτη που θα πληρώσει με μετρητά. 

Και στις τρεις περιπτώσεις το δημόσιο ταμείο θα μείνει άδειο, ενώ την ίδια ώρα θα συνεχίζεται στην Ψαρού το πάρτι της μεγάλης φοροδιαφυγής. Ο αγώνας για φτηνά μοχίτο τώρα δικαιώνεται.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 17:21