Δευτέρα, 04 Μαϊος 2015 11:48

Το μέλλον της Ελλάδας στα χέρια των νικητών της Ρίγας

Γράφτηκε από τον

Το μέλλον της Ελλάδας στα χέρια των νικητών της Ρίγας

“Εμείς πήγαμε με την αίσθηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ότι η συμφωνία είναι συμφωνία. Οτι όταν σφίγγουμε το χέρι για το α και όχι το β σημαίνει το α και όχι το β”.  

Οταν δηλώνει τα παραπάνω ο καθηγητής της “θεωρίας των παιγνίων” Γιάνης Βαρουφάκης γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι ο υπουργός Οικονομικών όχι μόνο δεν είχε ιδέα για το… παίγνιο όταν ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση, αλλά και ότι ακόμα δεν έχει πάρει χαμπάρι πως οι ισχυροί αλλάζουν τους κανόνες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μέχρι να μείνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι κανόνες άλλαξαν πολλές φορές μέχρι το σκορ να γίνει 18-1 αλλά σε δέκα χρόνια, όπως θα έλεγε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κανένας δεν θα θυμάται τίποτα περισσότερο από το νικητή. 

Με σκορ 18-1 σε βάρος της χώρας μας αδιαμφισβήτητα νικητής δεν είναι η Ελλάδα, αλλά αυτό δεν το έχουν μάθει ακόμα οι Ελληνες που ενημερώνονται από οπαδικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου θα απομόνωνε τη Γερμανία συνάπτοντας συμμαχία με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Τελικώς μετά από ενενήντα μέρες διαπραγμάτευσης, το παιχνίδι εξελίχθηκε σε πανωλεθρία αλλά κανένα οπαδικό Μέσο δεν αναρωτιέται πώς θα νικήσει στην επόμενη αναμέτρηση η ομάδα που διασύρθηκε από τους αντιπάλους της στον πρώτο γύρο. 

Ολα αυτά μου θυμίζουν όσα διάβαζα μαθητής ακόμα στις “πράσινες” εφημερίδες το 1985 μετά τον αγώνα Λίβερπουλ - Παναθηναϊκός 4-0. Διάβαζα λοιπόν ότι ο Παναθηναϊκός είχε αδικηθεί από το διαιτητή αλλά ότι διατηρούσε… ακέραιες τις ελπίδες του για πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Τελικώς στον επαναληπτικό αγώνα οι “ακέραιες ελπίδες” αποδείχτηκαν φενάκη αφού ο Παναθηναϊκός έχασε με 1-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο και αποκλείστηκε. Oπως οι οπαδικές αθλητικές εφημερίδες το 1985 έτσι και σήμερα η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προσπαθεί να πείσει τους Ελληνες ότι η ομάδα που έχασε στη Ρίγα με 18-1 θα περάσει στον επόμενο γύρο με “έντιμο συμβιβασμό”. Δυστυχώς για όλους μας όμως η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, αν και εφόσον επιτευχθεί, δεν θα γίνει με τους όρους των κυβερνητικών non paper που αναπαράγουν άκριτα τα ελληνικά ΜΜΕ. Το τρίτο μνημόνιο θα υπογραφεί με τους όρους της ισχυρής πλειοψηφίας των 18 εταίρων που έχουν στριμώξει την ελληνική κυβέρνηση στα σκοινιά, κάτω από το αδιάφορο βλέμμα των Αμερικάνων (λόγω Ξηρού και Ρωσίας), των Κινέζων (λόγω της μη πώλησης του ΟΛΠ) και των Ρώσων (που δεν έχουν κανένα λόγο να ανοίξουν νέο μέτωπο με τη Δύση). 

Οποιος λοιπόν περιμένει έντιμο συμβιβασμό καλό θα είναι να βάλει λεφτά στην άκρη ώστε να μπορεί να πληρώσει το φθινόπωρο τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε η κυβέρνηση. Προσωπικά εκτιμώ ότι οι 18 εταίροι θα τιμωρήσουν αυστηρά την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να συντρίψουν όλες τις “εναλλακτικές δυνάμεις” που οραματίζονται να ανατρέψουν την ευρωπαϊκή κατεστημένη τάξη πραγμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα ξεπηδήσουν από μέσα του οι δυνάμεις που θα διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση στους πέντε ανέμους. Το μόνο ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι αν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο διδάχτηκαν από τα λάθη των δύο προηγούμενων μνημονίων ή αν θα επιχειρήσουν για μια ακόμα φορά να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ. Με άλλα λόγια: Αν το τρίτο μνημόνιο έχει πάλι μόνο φόρους και μειώσεις συντάξεων και μισθών για να μην αλλάξει τίποτα άλλο στο μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς, πολύ φοβάμαι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να παραδώσει την πρωθυπουργία σε συμμορίτες, μπροστά στους οποίους η Χρυσή Αυγή θα μοιάζει με… δημοκρατική παρένθεση. Σε κάθε περίπτωση υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί από δω και πέρα δεν είναι όσοι έχασαν εφαρμόζοντας τη “θεωρία των παιγνίων” αλλά οι νικητές της Ρίγας. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαϊος 2015 11:53