Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 17:43

Εκλεισε ο κύκλος Σαμαρά στη Ν.Δ.

Γράφτηκε από τον

Εκλεισε ο κύκλος Σαμαρά στη Ν.Δ.

Η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των νικητών  Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη από το στρατόπεδο των ηττημένων Απόστολου Τζιτζικώστα και Αδωνι Γεωργιάδη.

 Η δεύτερη όμως ανάγνωση δείχνει ότι παρέμειναν ισχυρές ομάδες οι “Καραμανλικοί” και οι   “Μητσοτακικοί”, ενώ εμφανίστηκαν διασπασμένοι οι “Σαμαρικοί” ψηφίζοντας οι περισσότεροι τον Τζιτζικώστα και οι πιο φανατικοί τον Αδωνι. Με άλλα λόγια: Η ομάδα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά υπέστη μεγάλη ήττα στις προχθεσινές εκλογές, καθώς οι φίλα προσκείμενοι σε αυτήν υποψήφιοι δεν κατάφεραν να περάσουν στο δεύτερο γύρο και πλέον θα αρκεστεί στον παρηγορητικό ρόλο της ρυθμίστριας δύναμης. 

Από εκεί και πέρα είναι σίγουρο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα όχι μόνο θα προβληματίσει έντονα τον πρώην πρωθυπουργό αλλά θα τον επηρεάσει και στη λήψη των αποφάσεων για το πολιτικό του μέλλον. Ο κ. Σαμαράς το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αρκεστεί στην υπεράσπιση της υστεροφημίας του ή αν θα προετοιμαστεί για ένα δυναμικό comeback όταν κλείσει η… αριστερή παρένθεση. Οσοι γνώριζαν τον Αντώνη Σαμαρά πριν γίνει πρωθυπουργός θα στοιχημάτιζαν στο comeback, καθώς ξέρουν ότι θεωρεί τα πολιτικά στάσιμα νερά πιο επικίνδυνα από το ρίσκο. Αντιθέτως όσοι συνεργάστηκαν μαζί του την εποχή της πρωθυπουργίας του, όταν έβαλε πολύ νερό στο κρασί του για να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς τελικώς να αρκεστεί στην υπεράσπιση της υστεροφημίας του και να αφήσει “Καραμανλικούς” και “Μητσοτακικούς” να βγάλουν το φίδι από την τρύπα της αριστερής παρένθεσης. 

Σε κάθε περίπτωση το προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα κλείνει την παρένθεση ή αν προτιμάτε τον ηγετικό κύκλο του Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία και ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να ελπίζει σε δυναμική επιστροφή μόνο με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος. Είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα τον συμβουλέψουν να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος (ειδικά όσοι δεν έχουν μέλλον μακριά του) και κάποιοι να επικεντρωθεί στην προστασία της υστεροφημίας του ώστε να διεκδικήσουν στο μέλλον την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας και οι δικοί του πολιτικοί “απόγονοι” ή “κληρονόμοι”, όπως την διεκδίκησε στο παρελθόν ο Κώστας Καραμανλής και την διεκδικεί τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Εννοείται ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να κριθεί ιστορικά η προεδρία του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία. Μεταξύ άλλων όμως καθοριστικό ρόλο στην κρίση αυτή θα διαδραματίσει η απόφαση που θα πάρει ο κ. Σαμαράς για το πολιτικό του μέλλον αξιοποιώντας τα μηνύματα του προχθεσινού εκλογικού αποτελέσματος. 

 Υ.Γ. Σε τοπικό επίπεδο ο κ. Σαμαράς θα διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο μέχρι να αποφασίσει να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική. Ομως ολοένα και περισσότεροι θα μπαίνουν στον πειρασμό να τον αμφισβητήσουν ανοιχτά, όπως τον αμφισβητεί εδώ και πολύ καιρό ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. 

latthanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015 17:54