Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016 20:01

Χιλιόμετρα δημοσιευμάτων για την κατασκευή των δρόμων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οι δρόμοι της Μεσσηνίας πριν κατασκευαστούν είναι καταδικασμένοι να στρωθούν με χιλιόμετρα δημοσιευμάτων για το παρασκήνιο, τα συμφέροντα, τα λάθη, τις διαφωνίες και τις εξαγγελίες για τη δημιουργία τους.

Από το γενικό αυτό κανόνα ήταν αδύνατον να ξεφύγουν και τα νέα "γιοφύρια της Αρτας": Οι αυτοκινητόδρομοι Καλό Νερό - Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και η ανάγκη βελτίωσης του δρόμου της Μάνης, καθώς εξυπηρετεί χιλιάδες τουρίστες, αλλά όπως φαίνεται οι τοπικοί άρχοντες και οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν συμφωνήσει σιωπηρά ότι έχουν άλλες προτεραιότητες. Ετσι στο ειδησεογραφικό προσκήνιο κάθε τρεις και λίγο έρχονται πληροφορίες μόνο για τους δρόμους Καλό Νερό - Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να συζητάμε για το τμήμα του δρόμου από τη γέφυρα της Νέδας έως την Τσακώνα αλλά τα γνωστά - άγνωστα συμφέροντα έχουν “φάει” τα δέκα πρώτα χιλιόμετρα και έτσι έχουμε πληροφορίες μόνο για το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα. Αλλά και ούτε για αυτό το τμήμα εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον πολιτικοί, τοπικοί άρχοντες και επιχειρηματική κοινότητα. Αν υπολογίσει κάποιος τα οφέλη που θα έχει η Τριφυλία από το τμήμα αυτό του αυτοκινητόδρομου, θα περίμενε να γίνεται μια διαδήλωση την ημέρα για την κατασκευή του. Εναλλακτικά θα περίμενε ότι οι τοπικοί άρχοντες και οι επιχειρηματίες θα είχαν κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο Υποδομών διεκδικώντας την κατασκευή του νέου δρόμου. Ομως όπως και στη Μάνη έτσι και στην Τριφυλία φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες και έτσι στην Τσακώνα οι ταξιδιώτες συνεχίζουν το ταξίδι τους προς Καλαμάτα, χωρίς να προβληματιστούν ούτε λεπτό αν πρέπει να στρίψουν δυτικά. 

Με την ίδια λογική που κόπηκαν τα 10 χιλιόμετρα από τη γέφυρα της Νέδας έως το Καλό Νερό έχουμε πάψει να συζητάμε για τα τμήματα του δρόμου από Πύλο έως Μεθώνη και από Ριζόμυλο έως Σουληνάρι, για τα οποία υπάρχουν έτοιμες μελέτες και συζητάμε μόνο για το τμήμα του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Δεν ξέρω όμως για πόσο καιρό θα συζητάμε ακόμα γιατί όλα δείχνουν ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες τα έχει στυλώσει και δεν θέλει να κατασκευαστεί ο νέος δρόμος. Για αυτό προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη της Μεσσηνίας ότι ο "Μορέας" θα εκπονήσει δωρεάν μελέτη για βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου. Στόχος είναι να πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων οι μελέτες για το νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και τα χρήματα που ξόδεψε ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος για τη σύνταξή τους. Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν η κυβέρνηση αισθάνεται τόσο πλούσια ώστε να  πετάει χρήματα και χρόνο για νέες μελέτες ή αν υπάρχουν ανομολόγητα συμφέροντα που δεν θέλουν τη νέα χάραξη του δρόμου. 

Σε κάθε περίπτωση, όποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο για το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει να μιλήσει ανοιχτά στους Μεσσήνιους για το θέμα της κατασκευής των δρόμων. Πρώτοι από όλους πρέπει να μιλήσουν καθαρά και ξάστερα οι βουλευτές του νομού και όλοι οι δήμαρχοι. Στη συνέχεια πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα και οι φορείς. Δεν είναι δυνατόν να συζητούμε για τη μελλοντική ανάπτυξη του νομού και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ή η Ενωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας να περιμένουν… δημοσιογραφική ερώτηση για να τοποθετηθούν. Θα πρέπει να ενοχλούν την εξουσία συχνότερα ζητώντας να δημιουργηθούν το γρηγορότερο δυνατό οι υποδομές που απαιτούνται για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας.

Δυστυχώς όπως επισημάνθηκε και στον πρόλογο αυτού του άρθρου, οι δρόμοι στην Ελλάδα πρώτα στρώνονται με μελάνι και μετά με άσφαλτο. Ας γράψουμε όλοι δυο λέξεις παραπάνω τώρα, για να μην αναγκαστούμε να γράψουμε χιλιάδες στο μέλλον προσπαθώντας να εξηγήσουμε γιατί καθυστέρησε δύο δεκαετίες η κατασκευή των δρόμων. 

Υ.Γ. Ο νυν γενικός γραμματέας Υποδομών έγινε αρχικά γνωστός στη Μεσσηνία ως αντιπεριφερειάρχης του Τατούλη και αργότερα ως υποψήφιος περιφερειάρχης, αντίπαλος του Τατούλη. Δεν έγινε γνωστός για κανένα έργο του στη Μεσσηνία και σίγουρα οι Μεσσήνιοι δεν θα αφήσουν να χτίσει την πολιτική του καριέρα σε βάρος του νομού. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016 17:58