Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2021 08:01

Θεοφάνεια: Με παρουσία πιστών άνοιξαν οι εκκλησίες - Πού παρατηρείται συνωστισμός (Βίντεο)

Γράφτηκε από την

Με την παρουσία πιστών τελείται σήμερα ο εορτασμός των Θεοφανίων στους ναούς όλης της χώρας, παρά το lockdown για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊου, αφού μπορεί η Εκκλησία να έκανε ένα βήμα πίσω ως προς τους αγιασμούς των υδάτων, ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εμμένει στη θέση του για ανοιχτούς ναούς.

Την ίδια ώρα υπάρχει διακριτική παρουσία της Αστυνομίας στην Μητρόπολη Αθηνών, ενώ οι πιστοί προσέρχονται με... μέτρο. Από νωρίς το πρωί έγινε η προσέλευση των πιστών και στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι για τον εορτασμό των Θεοφανίων ενώ έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 25 ατόμων εντός του ναού και κανείς άλλος δεν γίνεται να εισέλθει.

Ωστόσο, στον Αγιο Δημήτριο αλλά και σε άλλες εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, πολλοί περισσότεροι πιστοί από τους 25 που επιτρέπονται έχουν συγκεντρωθεί έξω από την εκκλησία περιμένοντας να μπουν μέσα.

Όπως φαίνεται στις εικόνες που μετέδωσε το Open TV, στον Άγιο Δημήτριο όσο περνά η ώρα όλο και περισσότερος κόσμος συγκεντρώνεται, φορώντας μάσκες και προσπαθώντας να τηρήσουν αποστάσεις, ενώ ήδη άλλοι είναι μέσα για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία και να ανάψουν ένα κερί.

Ηλικιωμένη που βρέθηκε έξω από την εκκλησία δήλωσε ότι θα περιμένει για να μπει μέσα και να ανάψει το κερί της. Ιδια εικόνα παρατηρείται και έξω από τον κλειδωμένο Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης.

Όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του συγκεκριμένου ναού οι θέσεις έχουν καταληφθεί ήδη και θα ανοίξουν οι πόρτες για τους πιστούς στις 8.30 πμ ώστε να μπορέσουν να πάρουν τον αγιασμό σε μπουκαλάκια.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων όπου άρχισε η Θεία Λειτουργία με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών, ενώ η παρουσία των αστυνομικών έξω από τον ναό είναι διακριτική.

Η ΕΛ.ΑΣ. σκοπεύει σήμερα, να μην κόψει πρόστιμα, ωστόσο, θα επιτηρεί τους ναούς και θα κάνει συστάσεις για αποφυγή συνωστισμού, είτε με ηχητικά μηνύματα από περιπολικά και μηχανές, αλλά και με φυσική παρουσία αστυνομικών έξω από τους ναούς.

Τι «έβγαλε» η συνομιλία Μητσοτάκη - Ιερώνυμου

Η συνομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το θέμα της λειτουργίας των ιερών ναών τα Θεοφάνεια (με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου) δεν κράτησε πολύ, όμως, είχε ένα ουσιαστικό μήνυμα από τον πρωθυπουργό: Η Εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της, να γίνει αρωγός στο κράτος απέναντι στον κορονοϊό.

Λίγες ώρες αργότερα η Εκκλησία, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ethnos.gr, εξέδωσε νέα εγκύκλιο με την οποία γνωστοποίησε ότι θα ανοίξουν οι ναοί τα Θεοφάνεια αλλά δεν θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων. Αυτό ερμηνεύεται ως μία κίνηση της Ιεράς Συνόδου να κάνει ένα βήμα πίσω, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση με την κυβέρνηση. Η Εκκλησία προτίθεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά θα ανοίξει κανονικά τους ναούς με συγκεκριμένο αριθμό πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά, όπως αναφέρει στην τελευταία της ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για τις ανοιχτές εκκλησίες τα Θεοφάνεια

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων.

Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει.

Πηγή: ethnos