Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 10:32

Σαρηγιάννης: Αποκλιμάκωση μέσα στον Ιούνιο - Πόσο μπορεί να χτυπήσει την ανοσία η ινδική μετάλλαξη

Γράφτηκε από την
Σαρηγιάννης: Αποκλιμάκωση μέσα στον Ιούνιο - Πόσο μπορεί να χτυπήσει την ανοσία η ινδική μετάλλαξη

Αποκλιμάκωση προς το τέλος του μήνα και κυρίως μέσα στον Ιούνιο βλέπει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Δεν είμαστε σε πτωτική πορεία στα κρούσματα. Είχαμε πτωτική πορεία στις ΜΕΘ και στους θανάτους. Θα ξαναδούμε να ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων. Μέχρι 2.600 θα είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων, μέχρι τέλος του μήνα», είπε και συμπλήρωσε ότι χτες τα κρούσματα ήταν λιγότερα από ό,τι υπολόγιζαν τα μοντέλα.

Ο καθηγητής τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με σύνεση το άνοιγμα και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. «Τα self test είναι σημαντικός μηχανισμός για να διατηρήσουμε αυτή την ελευθερία» είπε.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις ο καθηγητής είπε πως η βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που ευθύνεται για το μεγάλο ύψος του τρίτου κύματος. Ανέφερε, επίσης, ότι φαίνεται πως η ινδική μετάλλαξη μπορεί να περάσει σε ένα βαθμό την ανοσία. Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα εμβόλια μας καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό, σχεδόν για όλες τις μεταλλάξεις. Εξήγησε, μάλιστα, ότι ακόμα κι αν δε μας καλύπτουν πλήρως, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι χαμηλότερη από αυτή που θα ήταν και η νόσηση θα είναι ηπιότερη.


NEWSLETTER