Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 10:20

Παυλάκης: Πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά άνω των 12 ετών - Από Σεπτέμβρη το τείχος ανοσίας (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Παυλάκης: Πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά άνω των 12 ετών - Από Σεπτέμβρη το τείχος ανοσίας (Βίντεο)

Για την πορεία του κορονοϊού, το τείχος ανοσίας του πληθυσμού αλλά και τον εμβολιασμό παιδιών μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Παρασκευής (11/6) ο γιατρός, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

«Οι εμβολιασμένοι έχουν τεράστια, όχι απόλυτη προστασία» ανέφερε και επικαλέστηκε τον κίνδυνο να συμβεί ό,τι συνέβη στην Σιγκαπούρη ενόψει της περιόδου των διακοπών.

Παυλάκης: Να αρχίσει εθελοντικός εμβολιασμός σε παιδιά από 12 και πάνω

Ο ερευνητής ζήτησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ την έναρξη του εθελοντικού εμβολιασμού των παιδιών από 12 ετών και πάνω αν υπάρχει επάρκεια εμβολίων.

«Πιθανολογείται ολοένα και περισσότερο ότι τα νέα στελέχη μολύνουν πιο εύκολα τα παιδιά, θα θελα να το ξορκίσουμε, φαίνεται όμως ότι προσβάλλει ολοένα και μικρότερες ηλικίες δυστυχώς» επεσήμανε.

Παυλάκης: Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τείχος ανοσίας

«Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για προστασία σε επίπεδο πληθυσμού, απλώς γιατί δεν έχουμε καν τα νούμερα που θα μας επιτρέπουν να το ονειρευόμαστε. Χρειαζόμαστε πάνω από 80% εμβολιασμούς το είπε και ο ΠΟΥ, πλήρεις, για όλο τον πληθυσμό. Πολύ καλοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε ακόμα 3 μήνες περίπου. Μέχρι το τέλος καλοκαιριού Σεπτέμβρη θα μιλάμε για τείχος ανοσίας» τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης.

Όπως μάλιστα εξήγησε εάν η Ελλάδα πάει στους 150.000 εμβολιασμούς τη μέρα θα γίνει ο παγκόσμιος πρωταθλητής.

«Η Κίνα ανέφερε κάνει 20 εκατ. εμβολιασμούς την ημέρα, επομένως για την Ελλάδα μιλάμε αναλογικά για 150.000 εμβολιασμούς» διευκρίνισε.

«Πρέπει να προσέξουμε να μην γίνουμε Σιγκαπούρη»

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παυλάκη το καλοκαίρι θα καθορίσει το φθινόπωρο γι΄αυτό πρέπει να προσέξουμε.

«Μη γελιόμαστε, τα πράγματα συνεχίζουν να είναι επικίνδυνα. Η Σιγκαπούρη που τα είχε πάει υπέροχα, μια μικρή οργανωμένη χώρα με μόνο ένα αεροδρόμιο, άφησαν τις διεθνείς πτήσεις να πηγαινοέρχονται κόλλησε ένας 78χρονος εργαζόμενος στο αεροδρόμιο και έκαναν από αυτό το περιστατικό 40 μολύνσεις την ημέρα με το ινδικό στέλεχος» δήλωσε ο καθηγητής και προειδοποίησε: «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή, είναι ηλίου φαεινότερον ότι θα έρθουν τα ”πάντα όλα”. Όλα τα στελέχη θα έρθουν στην Ελλάδα».

Τέλος αναφέρθηκε και στον κίνδυνο συνδημίας, δηλαδή τη συσσωμάτωση δύο ή περισσοτέρων ταυτόχρονων ή διαδοχικών επιδημιών ή συστάδων ασθενειών σε πληθυσμούς, κάτι που συνέβη στη Νότια Αφρική όπου σε ορισμένες περιοχές το 25% του ενήλικου πληθυσμού έχει AIDS και κορονοϊό πολλοί είναι ανοσοκατεσταλμένοι και έχουν τον ίο στο σώμα τους για μήνες. «Μια γυναίκα ήταν μολυσμένη για πάνω από 6μηνο κι έκανε στο σώμα της τεραστία γκάμα στελέχη του ιού που πήρε πολύ χρόνο να γίνουν στον πληθυσμό μέσα σε μερικούς μήνες» σημείωσε.


NEWSLETTER