Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 10:48

Έντομο από την Κίνα καταστρέφει τις μουριές της Αθήνας! (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Έντομο από την Κίνα καταστρέφει τις μουριές της Αθήνας! (βίντεο)

Τεράστιο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στις μουριές - κυρίως της Αττικής- αλλά και ολόκληρης της χώρας - ένα έντομο από την Κίνα και ειδικότερα ένας ξυλοφάγος που εισχωρεί στον κορμό του δέντρου και έπειτα αυτό αρχίζει και ξεραίνεται.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο γεωπόνος Στράτος Δούκας εξήγησε πως το κολεόπτερο πέρασε από την Ιταλία μέσω Κρήτης και εξαπλώθηκε παντού. Η κάμερα του Ανοιχτού Καναλιού βρέθηκε στο Κουκάκι, όπου δεκάδες μουριές έχουν καταστραφεί. Άλλες τόσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη Βασιλίσσης Σοφίας και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, «οι προνύμφες του εντόμου μπαίνουν μέσα στο δέντρο και όταν είναι πια κανονικά έντομα βγαίνουν από τις τρύπες που έχουν δημιουργήσει και πετάγονται σε άλλα δέντρα. Το θρεπτικό τους σύστημα διαταράσσεται και η καταστροφή είναι αναπόφευκτη. Η μουριά πηγαίνει για ολική κοπή, θρυμματισμό και κάψιμο».

Συμπληρώνει επίσης πως ο ξυλοφάγος έφτασε στη χώρα μας μέσω κιβωτίων.

Το έντομο, σύμφωνα με τον κ. Δούκα, γεννά περίπου 80 αυγά σε όλη του τη ζώη. Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί μόνο σε μουριές, ωστόσο η βιβλιογραφία αναφέρει πως έχει προσβάλει και άλλα δέντρα.

 

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER