Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 09:11

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου

Γράφτηκε από την


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, στις 08:32, στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 127 χλμ. ΝΑ της πόλης της Καρπάθου. 

Οι σεισμολόγοι παραμένουν καθησυχαστικοί αλλά ήταν τέτοια η ένταση της δόνησης που έγινε αισθητή σε Κύπρο και Αίγυπτο.

 

Τι είπε ο Χουλιάρας
«Είναι αρκετά μακριά και λόγω και του μεγάλου βάθους μπορώ να είμαι πολύ καθησυχαστικός. Είναι σεισμός βάθους, δεν είναι σεισμός που θα δημιουργήσει προβλήματα. Θα δούμε πώς εξελίσσεται, το μέγεθος ακούγεται ανησυχητικό αλλά στην πραγματικότητα είναι ευεργετικός γιατί φεύγει μαζί του μια τεράστια ενέργειας από το εσωτερικό του πλανήτη. Να προσέξουμε τους σεισμούς που είναι κοντά στην Κρήτη, αυτός ο σεισμός δεν συνδέεται. Δεν περιμένουμε να επηρεάσει τα ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί εκεί γιατί είναι πολύ μακριά από αυτά», δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στην ΕΡΤ

Αισθητός σε Αίγυπτο και Κύπρο
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο σεισμολόγος, δημοσίευσε γραφήματα για τον σεισμό και διευκρίνισε ότι σημειώθηκε στο ελληνικό γεωδυναμικό τόξο. «Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ στις 8:32 το πρωί στο “Ελληνικό γεωδυναμικό τόξο” με επίκεντρο σε μεγάλη απόσταση και σε μεγάλο εστιακό βάθος ώστε να μην έχει δημιουργήσει προβλήματα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αίγυπτο, στην Κύπρο και αυτό εξηγείται από το μεγάλο εστιακό βάθος του στην βυθιζόμενη Αφρικανική πλάκα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ