Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 12:55

Bασιλακόπουλος: Η τρίτη δόση μειώνει την πιθανότητα θανάτου κατά 90- 95% (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Bασιλακόπουλος: Η τρίτη δόση μειώνει την πιθανότητα θανάτου κατά 90- 95% (Βίντεο)

«Η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό μειώνει την πιθανότητα θανάτου κατά 90- 95%» υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επικαλούμενος μελέτες του πιο έγκριτου περιοδικού της Ιατρικής, το New England Journal of Medicine.

«Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκει ο καθένας, η τρίτη δόση του εμβολίου μειώνει την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος τον ιό κατά 15-20 φορές» συνέχισε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Η τρίτη δόση είναι το απόλυτο εργαλείο για να μην βλέπετε ανθρώπους εμβολιασμένους στις ΜΕΘ, να μην βλέπετε παρά ελάχιστους νεκρούς και να εμπιστευθεί πλήρως ο κόσμος το εμβόλιο» υπογράμμισε.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, εξήγησε ότι τα δεδομένα δείχνουν πως μάλλον θα είναι πιο μεταδοτική, ενώ από την άλλη τα προκαταρκτικά δεδομένα επιδημιολογικού χαρακτήρα δείχνουν ότι μάλλον δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσηση, με υπαρκτή πιθανότητα να οδηγεί ακόμα και σε πιο ήπια.

«Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο σε 2-3-4 εβδομάδες, βαδίζουμε σε έναν καλό δρόμο. Ο ιός καθώς περνάει η πανδημία και αλλάζει θα γίνεται πιο μεταδοτικός , αλλά θα έχει ως εμπόδιο τα εμβόλια και θα μας πειράζει πολύ λιγότερο αν προκαλεί ήπια νόσηση. Αν αποδειχθεί αυτό και εξελιχθεί έτσι σιγά σιγά θα μας αφήσει γιατί θα εμβολιαστούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι επικίνδυνο να κάνουμε προβλέψεις.

Ανέφερε δε ότι με βάση τον ΠΟΥ θα υπάρχουν επαρκή εμβόλια για όλο τον πληθυσμό του πλανήτη μέχρι το 1ο εξάμηνο του 2022.

Για την καταγγελία σχετικά με «κλειστές» ΜΕΘ για VIP πρόσωπα, είπε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τέτοια περιστατικά στο δικό του νοσοκομείο, ενώ ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα από την στιγμή που κάποιος διασωληνώνεται και ότι δικλίδες ασφαλείας είναι πάρα πολλές και λειτουργούν.


NEWSLETTER