Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 09:04

Κατά 149% αυξήθηκαν τα περιστατικά bullying, σύμφωνα με “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

Γράφτηκε από την
Κατά 149% αυξήθηκαν τα περιστατικά bullying, σύμφωνα με “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Κατά 52% αυξήθηκε πέρυσι ο αριθμός των ανηλίκων που άσκησαν βία ενώ κατά 149% αυξήθηκαν τα περιστατικά bullying που διαχειρίστηκε ο Οργανισμός “Το Χαμόγελο του Παιδιού” το α’ εξάμηνο φέτος, σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2021. Αλλά και στη διακοπή της σχολικής καθημερινότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η ειδησεογραφία κάλυψε περιστατικά άγριου bullying, απέναντι σε παιδιά που δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Η Εθνική Γραμμή του Οργανισμού για τα Παιδιά SOS 1056 και το Chat 1056 κατακλύστηκαν από κλήσεις παιδιών, αλλά και των γονιών τους που είτε ήθελαν να δηλώσουν την δική τους εμπειρία είτε να μοιραστούν την ανησυχία τους για ένα φαινόμενο το οποίο “χτυπάει την πόρτα” του σπιτιού, του σχολείου και του διαδικτύου.

 

ΚΑΜΠΑΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

Οι αυτοκτονίες παιδιών λόγω επίμονου bullying, οι εισαγωγές τους στα νοσοκομεία μετά από επιθέσεις ως κορύφωση του εκφοβισμού που βίωναν από συμμαθητές τους και η ταραγμένη καθημερινότητα τους, οδηγούν πολλές φορές τα παιδιά σε αποχή από το σχολείο, σωματοποίηση του φόβου τους, ακόμη και σε αυτοτραυματισμό. Η αυξητική τάση αυτών των περιστατικών, δείχνει την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία όχι μόνο της ψυχικής υγείας αλλά και της σωματικής ακεραιότητας των παιδιών. 

Στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 για το α’ εξάμηνο του 2022 παρατηρήθηκε αύξηση 149,02% στις κλήσεις και στα μηνύματα των παιδιών που ζητούσαν στήριξη για θέματα εκφοβισμού. Αύξηση 13,67% καταγράφηκε στις κλήσεις και στα μηνύματα των παιδιών που ζητούσαν βοήθεια σχετικά με την συμπεριφορά των συμμαθητών τους και 3,39% στις κλήσεις των παιδιών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στο διαδίκτυο.

Μόλις τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, 502 παιδιά ένιωσαν ότι απειλούνται από άλλα παιδιά είτε στο σχολείο είτε στο διαδίκτυο.

 

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Η έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Focus Bari για “Το Χαμόγελο του Παιδιού” έδειξε ότι 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό πριν την ενηλικίωσή τους. Το 49% θεωρεί ότι ένα παιδί που εκφοβίζεται δεν ζητά βοήθεια από κανέναν -ενώ μόνο 2 στους 5 μεταξύ όσων δέχθηκαν εκφοβισμό σε παιδική ηλικία ζήτησαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με τους γονείς να αποτελούν την πρώτη τους επιλογή (ποσοστό 18%) και τους εκπαιδευτικούς να αποτελούν τη δεύτερη επιλογή (με ποσοστό μόλις 6%). Η έρευνα διαπιστώνει ακόμα ότι το σχολείο φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος χώρος εμφάνισης συμπεριφορών εκφοβισμού, και πως το 70% θεωρεί ότι τα παιδιά επιζητούν την προσοχή με αυτή τη συμπεριφορά εκφοβισμού.

Σημειώνεται ότι “Το Χαμόγελο του Παιδιού” ως ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο εθνικό κέντρο ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό υλοποιεί με την υποστήριξη και συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Antibullying Network) την ετήσια πανελλαδική εκστρατεία με τίτλο “Μίλα Τώρα”.

 

*Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία “Μίλα Τώρα” στο www.milatora.gr, στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOSO 1056 και στο chat 1056.


NEWSLETTER