Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 09:33

Επίδομα 534 ευρώ: Στην πρέσα οι «μαϊμού» αναστολές - Μείωση 12% τον Φεβρουάριο

Γράφτηκε από την
Επίδομα 534 ευρώ: Στην πρέσα οι «μαϊμού» αναστολές - Μείωση 12% τον Φεβρουάριο

Ενας στους 8 εργαζόμενους που είχε δηλωθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Ιανουάριο βρέθηκε εκτός αναστολής τον Φεβρουάριο

Μείωση 12% σημείωσε ο όγκος των αναστολών συμβάσεων εργασίας για το επίδομα 534 ευρώ τον Φεβρουάριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο, πτώση που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο σύστημα της προαναγγελίας, που στόχο είχε την πάταξη των «μαϊμού» αναστολών. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι που δηλώθηκαν σε αναστολή τον Φεβρουάριο υπολείπονται κατά περίπου 75.000 από τους μισθωτούς που ήταν οι δικαιούχοι σε αναστολή τον Ιανουάριο του 2021.

Με άλλα λόγια, ένας στους 8 εργαζόμενους που είχε δηλωθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Ιανουάριο βρέθηκε εκτός αναστολής τον Φεβρουάριο, πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος της προαναγγελίας. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, πρόκειται κατά κύριο λόγο για τις ψευδεπίγραφες αναστολές συμβάσεων, που δηλώνονταν από εργοδότες οι οποίοι απασχολούσαν κανονικά τους μισθωτούς τους, αλλά τους δήλωναν εκ των υστέρων, στο τέλος του μήνα, σε αναστολή σύμβασης με στόχο να μετακυλήσουν το σύνολο του μισθολογικού τους κόστους στο κράτος.
Η νέα μορφή «αδήλωτης» εργασίας, που είχε εμφανιστεί ήδη από το πρώτο lockdown, πήρε γρήγορα διαστάσεις, όπως δείχνει άλλωστε ο όγκος των εργαζομένων που έμειναν εκτός αναστολών τον Φεβρουάριο. Καθώς οι λίστες κλειστών και πληττόμενων ΚΑΔ δεν άλλαξαν δραματικά ανάμεσα στους δυο μήνες του συνεχιζόμενου lockdown, οι 75.000 λιγότεροι μισθωτοί σε αναστολή τον Φεβρουάριο, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2021, αποδίδονται από στελέχη της αγοράς στην κατάργηση της πρακτικής της εκ των υστέρων δήλωσης και στην καθιέρωση της προαναγγελίας των αναστολών συμβάσεων, που κατέστησε ευχερέστερους τους ελέγχους από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER