Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 10:57

Λογαριασμοί ρεύματος: Ασυγκράτητες οι αυξήσεις στην Ελλάδα

Γράφτηκε από την

Οι τιμές στο ρεύμα, δημιουργούν ανησυχία για το πόσα κονδύλια θα χρειαστούν ακόμα προκειμένου να διατηρηθεί κάποιο επίπεδο προστασίας για τους οικιακούς καταναλωτές.

Στην Ελλάδα, η σημερινή ημέρα θα είναι η πιο ακριβή στην «ιστορία» του target model, δηλαδή της χρηματιστηριακής αγοράς ρεύματος. Η μέση τιμή χονδρεμπορικής έχει «αγκιστρωθεί» στα 172,77 ευρώ/ MWh, με τη μέγιστη στα 209,66 ευρώ/ MWh και την ελάχιστη στα 147,68 ευρώ/ MWh.

Τα δύσκολα ωστόσο φαίνεται ότι βρίσκονται μπροστά. Στο φυσικό αέριο, η τιμή έχει τετραπλασιαστεί από την αρχή του έτους. Στα δικαιώματα CO2, έχει τριπλασιαστεί, προκαλώντας ηλεκτροσόκ σε όλη την Ευρώπη και αναγκάζοντας τη μία μετά την άλλη τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα.

Το φυσικό αέριο βλέπει τα προθεσμιακά συμβόλαια να εκτινάσσονται για το Νοέμβριο στα 66,705 ευρώ η μεγαβατώρα, για τον Δεκέμβριο στα 66,80 ευρώ και να παραμένουν ψηλά τον Ιανουάριο (66,085), όπως και το Φεβρουάριο (65,60), με μικρή αποκλιμάκωση το Μάρτιο (60,65). Συνολικά για το α’ 3μηνο του 2022, η τιμή δείχνει τα 64,50 ευρώ, με την αισθητή πτώση να έρχεται από Απρίλιο και μετά (37,255).
Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα από το μέτωπο των ρύπων. Η τιμή στα χρηματιστήρια κινήθηκε χθες στα 59,85 ευρώ τον τόνο, έναντι 62,85 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει σαφής τάση για περαιτέρω και μόνιμη πτωτική τροχιά.

Το περιβάλλον αυτό δημιουργεί ανησυχία για την εξέλιξη των τιμών στη χώρα μας, αλλά και για το αν τα 150 εκατ. που διατέθηκαν από την κυβέρνηση για επιδότηση των λογαριασμών το τελευταίο τετράμηνο του έτους, αποδειχθούν... πολύ λίγα.

Ήδη είναι μεγάλο το σοκ των καταναλωτών που παρέλαβαν τις ημέρες αυτές εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται η επιβάρυνση λόγω της ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί δημιούργησαν αρχικά μια κινητικότητα καθώς οι πολίτες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις από άλλες εταιρείες, κινητικότητα που τώρα έχει παγώσει εν αναμονή υλοποίησης των κυβερνητικών εξαγγελιών για κρατική επιδότηση και εκπτώσεις.

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κάλεσε τους εκπροσώπους των εταιριών να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην απορρόφηση του ενεργειακού κόστους αξιοποιώντας το μέτρο της επιδότησης για τους πελάτες τους σε συνδυασμό με την άσκηση εκπτωτικής πολιτικής.

Πάντως, προμηθευτές υπογράμμισαν τα ελάχιστα περιθώρια κέρδους που διαθέτουν. Εκπρόσωποι εταιρειών προμήθειας που δεν έχουν μονάδες παραγωγής ρεύματος, επισήμαναν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα συγκράτησης του κόστους και στους υπόλοιπους κρίκους της ενεργειακής αλυσίδας, όπως στην παραγωγή, στα δίκτυα, στην αγορά εξισορρόπησης κ.λπ.

Πηγή: news247.gr