Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023 17:07

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα δημιουργήσει νέα χρέη, όπως εκτιμούν οι ΜμΕ

Γράφτηκε από την
Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα δημιουργήσει νέα χρέη, όπως εκτιμούν οι ΜμΕ

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 10%, λειτουργεί επιβαρυντικά για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Αυτό επισημάνθηκε στη χθεσινή εσπερίδα με θέμα «Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών 2023 - Λύση ή Πρόβλημα;» την οποία συνδιοργάνωσαν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών.

Όπως επισήμαναν οι ομιλητές, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιβαρύνει σημαντικά τον επαγγελματικό προϋπολογισμό των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, καθώς ενεργεί προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στις ήδη υπάρχουσες οικονομικές επιβαρύνσεις ως επακόλουθο των μνημονιακών πολιτικών, των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης και καθιστά προβληματικής βιωσιμότητας χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και επιχειρήσεις.

Ακόμη, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η αύξηση αυτή, δεν υπακούει σε καμιά λογική, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ έχουν αυξηθεί το έτος 2021-2022 κατά 78%, οι συντάξεις δεν έχουν αυξηθεί, οι υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ προς τους ασφαλισμένους δεν υλοποιούνται και χιλιάδες ασφαλισμένοι (816.000 την τελευταία πενταετία και 350.000 το 2022) έχασαν τις ρυθμίσεις τους. Το μόνο που θα καταφέρει η αύξηση αυτή είναι να δημιουργήσει νέα χρέη, νέες γενιές οφειλετών, απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων ακόμη και ασφάλισης υγείας και να πλήξει καίρια την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη. Ο αγώνας είναι διαρκής μέχρι την τελική δικαίωση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER