Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 20:50

Κ. Γαβρούγλου: Οι κεντρικοί άξονες της μεταρρύθμισης στη β' και γ' εκπαίδευση

Γράφτηκε από την
Κ. Γαβρούγλου: Οι κεντρικοί άξονες της μεταρρύθμισης στη β' και γ' εκπαίδευση

«Στην Γ' Λυκείου βάζουμε λιγότερα μαθήματα και περισσότερες ώρες για να εμβαθύνουν οι μαθητές και για να μπορούν και οι εκπαιδευτικοί να ανοίγουν "παρενθέσεις" γνώσης και επικοινωνίας με τους μαθητές. Αυτό, μαζί με τις 2ετείς δομές μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ -στις οποίες θα φοιτούν κατά προτεραιότητα οι μαθητές των ΕΠΑΛ- θα αποτελέσει ένα σύστημα που θα αποδραματοποιήσει τις εξετάσεις».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας σήμερα στο 9ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που πραγματοποιείται στην Πάτρα, αναφερόμενος στην αναμόρφωση του Λυκείου.

Σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, ο Κώστας Γαβρόγλου είπε ότι «έχουμε συναινέσει ως κοινωνία σε μια παθογένεια» και εξήγησε: «Κάθε φουρνιά όσων δίνουν εξετάσεις κοστίζει στην ελληνική οικογένεια 2 δισ. ευρώ και μόνο το 30%, δηλαδή 1 στους 3, σπουδάζει αυτό που έχει βάλει στις 10 πρώτες επιλογές του. Καταφέραμε ως κοινωνία να κάνουμε έναν κερδοσκοπικό οργανισμό -που είναι τα φροντιστήρια και η παραπαιδεία- μέρος της δημόσιας παιδείας. Και αυτά είναι προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως σύνολο».

Σχετικά με την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο Κώστας Γαβρόγλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ΤΕΙ, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Στις πλάτες των ΤΕΙ έχει παιχτεί ένα από το πιο άγρια πολιτικά παιχνίδια των τελευταίων δεκαετιών. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά ΤΕΙ και τμήματα που -ενώ τα αγνόησε η πολιτεία- κατάφεραν και έγιναν ντε φάκτο πανεπιστημιακά τμήματα. Εμείς λέμε τα τιμήματα αυτού του επιπέδου να βρουν τρόπους συνεργειών με τα πανεπιστημιακά τμήματα. Αυτό μπορεί να είναι η ενσωμάτωσή τους με πανεπιστημιακά τμήματα, όπως για παράδειγμα να ενταχθεί το τμήμα του ΤΕΙ Νοσηλευτικής στην Ιατρική Σχολή, ή να βρούμε άλλους τρόπους συνεργασίας. Και αφού πάνε με διαδικασίες κρίσης στο πανεπιστήμιο, να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε στα υπόλοιπα. Κανείς δεν είναι στη λογική να τα κλείσουμε ή να τα αναθεματίσουμε. Αρχίζουμε συζητήσεις και, όταν τα πράγματα ωριμάσουν, φτιάχνουμε ομάδα εργασίας με ακαδημαϊκά κριτήρια που προτείνει λύσεις. Τις προτάσεις αυτές τις παίρνει το υπουργείο και κρίνει τι δυνατότητες υλοποίησης υπάρχουν, άμεσες και για το μέλλον».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER