Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 11:17

Μ. Σπυράκη: Το green deal ευκαιρία για πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Μ. Σπυράκη: Το green deal ευκαιρία για πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα

«Δίνεται στην Ελλάδα η ευκαιρία να αποτελέσει έναν τόπο για πράσινες επενδύσεις με στόχο την αναπλήρωση του ενεργειακού κενού που θα αφήσουν οι λιγνιτικές μονάδες και παράλληλα με στόχο τη δημιουργία μίας πράσινης οικονομίας και πολλών και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας». Αυτό δήλωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», για τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα μέσα από την υλοποίηση του ευρωπαϊκού green deal.

«To green deal έχει τρεις παραμέτρους, που πρέπει να εκδηλωθούν ταυτόχρονα. Η πρώτη είναι η αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να μειωθούν οι εκπομπές των ρύπων του θερμοκηπίου αλλά συγχρόνως να υπάρχει και επανάχρηση υλικών και διαδικασία σοβαρής διαχείρισης των αποβλήτων, το δεύτερο είναι η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος όλων των κρατών-μελών, με στόχο να καταλήξουμε σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα [...] και το τρίτο είναι αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου», ανέφερε η κ. Σπυράκη.

«Η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να είναι στην εμπροσθοφυλακή αυτής της προσπάθειας, ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα θα κλείσει τις παλιές λιγνιτικές μονάδες ως το 2023 και θα έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στο ενεργειακό της μείγμα στον ηλεκτρισμό το 2028», τόνισε.

Σχολιάζοντας το brexit, η ευρωβουλευτής παρατήρησε πως «πρόκειται για ένα γεγονός, το οποίο αφήνει το αποτύπωμά του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ένα μέλος λιγότερο και χάνει και τη χώρα που συνεισέφερε στον κοινοτικό προϋπολογισμό ένα πολύ μεγάλο ποσό, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η δεύτερη συνεισφέρουσα χώρα».


NEWSLETTER