Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 11:58

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές

Γράφτηκε από την
Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγέςΠλειάδα συναντήσεων είχε ο Νίκος Δένδιας στη σχετική Διάσκεψη που βρέθηκαν αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και υπουργοί από περίπου


Ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συμμετείχε στο δείπνο εργασίας της Διάσκεψης για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στη συγκεκριμένη Διάσκεψη μετείχαν αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και υπουργοί από περίπου 40 χώρες καθώς και εκπρόσωποι από διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της χώρας μας, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ελληνική συνεισφορά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι «θα είμαστε παρόντες στην ανοικοδόμησή της με στόχο να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του κράτους».


Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας, Ignazio Cassis, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμμετοχή της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση της πολύπαθης Ουκρανίας καθώς και για τη στήριξη της σχετικής ελβετικής πρωτοβουλίας. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει ήδη προσφέρει διμερώς περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ συνεχίζει να συνεισφέρει μέσω των σχετικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε επίσης με τον Κροάτη ομόλογό του, Gordan Grlić-Radman με τον οποίο συζήτησε, πέραν της κατάστασης στην Ουκρανία, για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου για ακόμη μια φορά υπήρξε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της εν λόγω περιοχής.

Ακόμη, συναντήθηκε με τον Δανό ομόλογό του, Jeppe Kofod και τον συλλυπήθηκε για το πρόσφατο εγκληματικό συμβάν στο εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης. Με αφορμή την ένταξη της Δανίας στην ΚΠΑΑ, εξέτασαν εν συντομία το ζήτημα της επικείμενης ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι δυο αυτές χώρες.

Επιπλέον, ο κεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απηύθυνε πρόσκληση στην υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ολλανδίας, κυρία Liesje Schreinemacher, να επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν θέματα διμερούς εμπορίου, καθώς και την μεταφορά τεχνογνωσίας σε ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής.

Τέλος, ο κ. Δένδιας είχε την πρώτη του συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών του Λιχτενστάιν, κυρία Dominique Hassler. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων αλλά και στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


NEWSLETTER