Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 15:30

Κατρίνης: Η κυβέρνηση νομιμοποιεί την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία παρακρατικών μηχανισμών

Γράφτηκε από την
Κατρίνης: Η κυβέρνηση νομιμοποιεί την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία παρακρατικών μηχανισμών

Για συμπεριφορά ενόχου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, στην ομιλία του στη Βουλή, επικαλούμενος γι’ αυτό αρκετές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης ”Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών”. «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΕΥΠ, κινείται στη λογική της συγκάλυψης και της αναδρομικής νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών του παρακρατικού μηχανισμού που είχε στηθεί» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

«Μπορεί ο πρωθυπουργός να παριστάνει ότι δεν γνώριζε όταν η πρώτη υπογραφή που έβαλε μόλις ανέλαβε ήταν να μεταφερθεί αρμοδιότητα της ΕΥΠ στον ίδιο; Κινείται στη λογική συγκάλυψης του σκανδάλου. Μιλήσατε σαν μην είστε εσείς πρωθυπουργός στη χώρα. Ποια είναι τα εξωθεσμικά κέντρα που είπατε ότι κάνουν τις παρακολουθήσεις;. Μήπως είναι τα ίδια που σας στήριζαν μέχρι πρόσφατα;», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και επέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους υψηλούς τόνους που ακολουθούν. Διαχώρισε τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κι ανέφερε ότι «δεν αξίζει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες αυτού του είδους η συζήτηση. Δεν θα σας ακολουθήσουμε».

Δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει με θεσμικό τρόπο να φανεί η αλήθεια, όπως έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την αρχή αυτής της υπόθεσης και με την προσφυγή στο ΕΔΔΑ προ δύο ημερών.

Ο Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιδιώκει να παροπλίσει την ΑΔΑΕ, καθώς της αφαιρεί τη συνταγματική της υποχρέωση και τη δυνατότητα να έχει δικό της αρχείο και να μπορεί να ελέγχει ποιος και γιατί παρακολουθείται. «Μετά από 18 χρόνια, αφαιρείται από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών η αρμοδιότητα και η ευθύνη να ενημερώνει αυτόν που παρακολουθείται, αν από την παρακολούθηση δεν έχει προκύψει κάτι επιβαρυντικό», είπε και προσέθεσε πώς «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία». «Η άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας θα γίνεται χωρίς αιτιολόγηση από ένα και μόνο πρόσωπο, κανείς δεν θα μπορεί να μάθει ή να ελέγξει, για ποιους ακριβώς λόγους ο εισαγγελέας επιτρέπει στην ΕΥΠ να τον παρακολουθεί» σημείωσε.

Μίλησε για δεδομένες πολιτικές ευθύνες και υπαινίχθηκε πως «θα δούμε μέχρι που φτάνουν», ενώ έκανε λόγο για αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών που είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης να τις αναδείξει και να τις καταλογίσει.

Ο κ. Κατρίνης απηύθυνε έκκληση στους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα να αφήσουν εκτός αντιπαράθεσης τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει εμπόρους και μεσάζοντες του παράνομου λογισμικού στο απυρόβλητο, προστατεύοντας τους με πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο. Αναρωτήθηκε πότε η Δικαιοσύνη θα καλέσει τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο, Κίλιαν αλλά και τους κ.κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα.

«Η υπόθεση δεν έκλεισε, παραμένει και θα συνεχίσει να παραμείνει ανοιχτή μέχρι την αποκάλυψη της αλήθειας. Και το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, θα αγωνιστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας» ανέφερε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεσμεύεται για ένα ισχυρό πλαίσιο που δεν θα επιτρέψει ποτέ πια την επανάληψη τέτοιων πρακτικών.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν:

-Την επαναφορά της ΕΥΠ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

- Την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στη σχετική εισαγγελική διάταξη ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της.

-Την αναδρομική κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους.

-Την τελική απόφαση για παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας να λαμβάνει τριμελές δικαστικό συμβούλιο εφετών, απόφαση που θα γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

«Όσο και αν ενοχλεί τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή του ΠΑΣΟΚ θα είναι η αυτόνομη πορεία. Η δημοκρατία, η διαφάνεια. Πάνω σε αυτές τις αρχές στηρίζεται το κράτος δικαίου που θα εγγυηθεί τις ίσες ευκαιρίες και την ευημερία των πολιτών», κατέληξε ο κ. Κατρίνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER