Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022 15:15

Σκουρλέτης: Κοροϊδία, εμπαιγμός και ταπεινωτικό για τους πολίτες, το μέτρο της κάρτας αγορών

Γράφτηκε από την
Σκουρλέτης: Κοροϊδία, εμπαιγμός και ταπεινωτικό για τους πολίτες, το μέτρο της κάρτας αγορών

Το μέτρο της κάρτας των αγορών συνιστά «κοροϊδία και εμπαιγμό. Είναι μια τροπολογία που ταπεινώνει τον κόσμο που έχει δυσκολίες και που δεν μπορεί, μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες τού μήνα, να συντηρήσουν το σπίτι τους», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνος Σκουρλέτης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια.

«Διεθνής κρίση υπάρχει. Υπάρχει όμως και αισχροκέρδεια στην Ελλάδα, λόγω των επιλογών σας. Επιλογών που συνειδητά ακολουθείτε πάνω από 1,5 χρόνο τώρα. Έρχεστε, μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη. Είναι η πρώτη στη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος όλο το 2022 -σημειωτέων ανακοινώθηκαν οι τιμές τον Ιανουάριο και είναι κατά 25% μεγαλύτερες οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη απόκλιση, ανάμεσα στις τιμές στο χωράφι και στο ράφι, 300% πάνω. Αν αυτό δεν είναι προϊόν αισχροκέρδειας, τι είναι;», είπε σκιαγραφώντας το περιβάλλον μέσα στο οποίο έρχεται προς ψήφιση η τροπολογία για την αγορά τροφίμων.

«Η αγοραστική δύναμη των πολιτών στην Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος, μόλις που περνάμε τη Βουλγαρία. Την ίδια ώρα οι τράπεζες εμφανίζουν 2,35 δισ. κέρδη. Τα διυλιστήρια και οι εταιρείες πετρελαιοειδών γύρω στα 3 δισ. Για δε τις τράπεζες φροντίζετε να ψηφίζεται ο αναβαλλόμενος φόρος, ανέγγιχτα τα κέρδη. Το ίδιο και στις μεγάλες αλυσίδες στα σούπερ μάρκετ. Στο απυρόβλητο», προσέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική για να τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια, δεν παρεμβαίνει, δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης, «αν και το κόστος θα ήταν υποπολλαπλάσιο από το κόστος που συνεπάγεται η μη παρέμβαση στην ενέργεια», και προσέθεσε ότι αυτά δεν τα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, διότι για εκείνη είναι τοτέμ η αγορά.

«Μόνο και μόνο που η κυβέρνηση λέει ότι το μέτρο θα ισχύσει τον Φεβρουάριο, δίνει σήμα στην αγορά να πάρει τα μέτρα της», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία της κάρτα αγορών με τις πραγματικές αυξήσεις στο ψωμί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά.

«Απέναντι σε αυτά επιλέγετε να φέρνετε μια τροπολογία που συνιστά κοροϊδία, εμπαιγμό που ταπεινώνει τον κόσμο που έχει δυσκολίες και που δεν μπορεί, μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα, να συντηρήσουν το σπίτι τους», είπε ο Π. Σκουρλέτης που χαρακτήρισε την κυβέρνηση «Γκρέκο Μασκαρά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER